Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 9th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 9th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 9th March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 9th March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 9th March 2018 in Hindi also.

 GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 9th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 9 March 2018 – GK Quiz Today

1. 46th edition of Know India Programme (KIP) in New Delhi is organized and 40 members are attended from 9 countries. Which state plays a partnership in this programme?

  1. Gujarat
  2. Madhya Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Rajasthan

Answer: B

2. In Pakistan, who elected as a first Hindu woman to Senate?

  1. Ratna Bhagwandas Chawla
  2. Ratna Kumari
  3. Krishna Kumari Kohli
  4. None of the above

Answer: C

3. What is the theme of World Wild Life day 2018?

  1. Stop wildlife crime
  2. Big cats: predators under threat
  3. Listen to the young voices
  4. The future of wildlife is in our hands

Answer: B

4. Headquarters of European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Located in _______?

  1. London
  2. New Delhi
  3. Paris
  4. Geneva

Answer: A

5. Recently NHAI released an app to empower highway user. What is the name of the app?

  1. Hum Safar Road Safety
  2. Kruzr
  3. One Touch Response
  4. Sukhad Yatra App

Answer: D

6. Which company introduces Safety Grip for the Safety of women riders?

  1. Apollo Tyres Limited
  2. CEAT Limited
  3. MRF Limited
  4. TVS Srichakra Ltd

Answer: B

7. According to Forbes 2018, who is the richest women in the world?

  1. Kiran Mazumdar Shaw
  2. Savitri Jindal
  3. Smita Krishna-Godrej
  4. Anita Birla

Anser: B

8. What is the Theme of United Nation International Women’s Day 2018?

  1. Investing in Women and Girls
  2. Equality for Women is Progress for All
  3. Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality
  4. Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives

Answer: A

9. Every Year, International Women’s day is celebrated on?

  1. March 10
  2. March 6
  3. 4th March
  4. March 8

Answer: D

10. Which Station is named as the “all-women railway station” in Andhra Pradesh?

  1. Nallapadu station
  2. Chandragiri station
  3. Dharmavaram station
  4. None of the above

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 9th March 2018

11. भारतीय नौसेना द्वारा आयोजित निम्न युद्ध खेल में से कौन सा हाल ही में संपन्न हुआ?

  1. मिलन
  2. एनकोर
  3. बिशमा
  4. वर्न

Answer: B

12. किस अभिनेता ने ऑस्कर 2018 में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार जीता?

  1. गैरी ओल्डमैन
  2. बी डैनियल कालुया
  3. डेंज़ल वॉशिंगटन
  4. डैनियल डे-लुईस

Answer: A

13. निम्न में से कौन सा देश भारत की सबसे बड़ी क्रूड ऑयल सप्लायर बन गया है जो 38.9 मिलियन टन (एमटी) तेल के साथ है?

  1. इराक
  2. ईरान
  3. सऊदी अरब
  4. संयुक्त अरब अमीरात

Answer: A

14. महिला फिल्म महोत्सव 2018 के 9 वें संस्करण का विषय क्या है?

  1. सुरक्षित भविष्य
  2. यात्रा महिलाएं
  3. जीने के लिए जानें
  4. अपने आप से मिलो

Answer: B

15. झारखंड में दामोदर नदी की सहायक नदी के किनारे पर कोनार बांध का निर्माण किया गया है?

  1. बरकर नदी
  2. बोकारो नदी
  3. जमुआ नदी
  4. कोनार नदी

Answer: D

16. भारत का पहला हेलीकॉप्टर टैक्सी सेवा किस शहर का शुरू हुआ?

  1. बेंगलुरु
  2. हैदराबाद
  3. कोलकाता
  4. नई दिल्ली

Answer: A

17. ग्लोबल फायर पावर इंडेक्स (जीएफपीआई -2017) के अनुसार, सैन्य शक्ति के संदर्भ में दुनिया का भारत का स्थान क्या है?

  1. 8th
  2. 4th
  3. 6th
  4. 9th

Answer: B

18. कौन सा देश डिजिटल कानूनी निविदा “प्रभु” जारी करने के लिए दुनिया का पहला देश बन जाएगा?

  1. किरिबाती
  2. फिजी
  3. मार्शल द्वीप समूह
  4. नाउरू

Answer: C

19. 9 से 11 मार्च तक भारत के राष्ट्रीय फिल्म अभिलेखागार (एनएफएआई) द्वारा महिला फिल्म महोत्सव का 9 वां संस्करण (डब्ल्यूएफएफ -018) का आयोजन किया जाएगा?

  1. नई दिल्ली
  2. मुंबई
  3. पुणे
  4. भोपाल

Answer: C

20. कर्नाटक सरकार द्वारा गठित 7 सदस्यीय विशेषज्ञ समिति ने किस समुदाय के लिए “धार्मिक अल्पसंख्यक” दर्जा मांगा था?

  1. यहूदी
  2. रोहिंग्यास
  3. लिंगायत
  4. दलितों

Answer: C

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 9th March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 9th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 9th March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 14 March 2018 General Knowledge, then …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *