Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 9 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 9 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 9 February 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions. In below sections, you can find GK Quiz 9 February 2018 in Hindi.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 9 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 9 February 2018 – GK Quiz Today

1. What is the theme of 9 days Kala Ghoda Arts Festival (KGAF) 2018?

A. Mumbai Crow
B. Dancing Girl
C. Electric Horse
D. Hara Ghoda

Answer: D

2. Who is NOT a sub-index in the World Bank’s “ease of doing business” index?

A. Labour market regulation
B. Getting electricity
C. Trading across borders
D. Protecting minority investors

Answer: A

3. Who won Lifetime achievement award at the 15th Mumbai International Film Festival for Documentary, Short and Animation Films?

A. Anwar Jamal
B. Shyam Benegal
C. Kabir Khan
D. Gauhar Raza

Answer: B

4. With which financial institution does Department of Economic Affairs (DEA) enter into the US $ 375 million loan agreement for the Jal Marg Vikas Project (JMVP)?

A. World Bank
B. Asian Development Bank
C. European Bank for Reconstruction and Development
D. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: A

5. As per the latest study, which type of plants introduced 250 million years ago?

A. Creepers
B. Flowering Plants
C. Shrubs
D. Herds

Answer: B

6. Which Aerospace company launched world’s most powerful rocket called ‘Falcon Heavy’?

A. NASA
B. SpaceX
C. Boeing
D. McDonnell Douglas?

Answer: B

7. Which team won the 8th Hockey India Senior Women National Championship 2018 (B Division)?

A. Steel Plant Sports Board
B. Kerala Hockey
C. Central Reserve Police Force
D. Bengaluru Hockey Association

Answer: C

You can also check: Current Affairs 9 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 9 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. डिजिटल सुरक्षा के बारे में छात्रों को सिखाने के लिए किस कंपनी एनसीईआरटी में हाथ मिलाने हैं?

A. गूगल
B. सैमसंग
C. एप्पल
D. याहू

Answer: A

9. 2018 विश्व आर्द्रभूमि दिवस (WWD) का विषय क्या है?

A. झीलों और पर्यटन
B. हमारे भविष्य के लिए झीलों – सतत जीवन-स्तर
C. वन और झीलों
D. एक सतत शहरी भविष्य के लिए झीलों

Answer: D

10. केंद्रीय कैबिनेट ने पीएमआरएफ योजना के कार्यान्वयन को स्वीकृति देने के लिए कितने करोड़ रुपये मंजूरी दी, उज्ज्वला योजना के तहत लाभार्थियों को बढ़ाने की मंजूरी?

A. 10 से 12 करोड़
B. 5 से 8 करोड़
C. 6 से 9 करोड़
D. 9 से 15 करोड़

Answer: B

11. कंडलरू बांध किस राज्य में स्थित है?

A. केरल
B. महाराष्ट्र
C. आंध्र प्रदेश
D. गोवा

Answer: C

12. दुनिया की पहली महिला कौन है, जो 200 एकदिवसीय मैचों का खेल लेंगे?

A. झुलन गोस्वामी
B. हरमनप्रीत कौर
C. पूनम राउत
D. लतािका कुमारी

Answer: A

13. कौन सा हवाई अड्डा दुनिया का सबसे व्यस्त एकल रनवे बन जाता है?

A. मुंबई
B. चेन्नई
C. हैदराबाद
D. कोलकाता

Answer: A

14. सौर शहरों की योजना के विकास के तहत कितने सौर शहरों का विकास हुआ?

A. 35
B. 50
C. 45
D. 60

Answer: D

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 9 February 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

One comment

  1. Sir please send ksrtc related model question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *