Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 8th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 8th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 8th March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 8th March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 8th March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 8th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 8 March 2018 – GK Quiz Today

1. Who is the author of  ‘How to be a Human’ book launched by Amir Khan Recently?

  1. Manjeet Hirani
  2. Mira Nair
  3. Sunita Gowariker
  4. Deepti Naval

Answer: A

2. Who is the Chief Minister of Nagaland?

  1. John Bosco Jasokie
  2. Neiphiu Rio
  3. Hokishe Sema
  4. Vizol Angami

Answer: B

3. According to the survey of Global Firepower index 2017What is the Rank of India in Most Powerful Military in World?

  1. 2nd
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th

Answer: C

4. Who Re-elected as a Chancellor of Germany? In this chain, how many times she elected as a Chancellor?

  1. Ursula von der Leyen, Second
  2. Angela Merkel, Fourth
  3. Andrea Nahles, Fifth
  4. Manuela Schwesig, Third

Answer: B

5. Which bank throws the penalty on Axis Bank and Indian Overseas Bank?

  1. Reserve bank of India
  2. State bank of India
  3. Canara Bank
  4. Dena bank

Answer: A

6. India’s first helicopter service of a taxi is launched in which state?

  1. Maharashtra
  2. Bangalore
  3. Chennai
  4. Hyderabad

Answer: B

7. Which Cricketer becomes a Brand Ambassador for Gaming Platform Dream 11?

  1. Sachin Tendulkar
  2. Virendra Sehwag
  3. M.S Dhoni
  4. Virat Kohli

Answer: C

8. Indian 29th Annual, The world-famous International Yoga Festival has begun in which city?

  1. Varanasi
  2. Haridwar
  3. Rishikesh
  4. Patna

Answer: C

9. India’s FICCI Frame 2018 edition was held in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Pune
  4. Odisha

Answer: B

10. Name the Indian player who won 11th Tal Memorial Chess Tournament?

  1. Viswanathan Anand
  2. Shakhriyar Mamedyarov
  3. Sergey Karjakin
  4. Alexander Grischuk

Answer: A

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 8th March 2018

11. किस टेलिकॉम कंपनी ने चंद्रमा के पहले 4 जी नेटवर्क को समर्थन देने की योजना बनाई थी?

  1. जियो
  2. एयरटेल
  3. वोडाफोन
  4. आइडिया

Answer: C

12. संयुक्त राष्ट्र के अंतर्राष्ट्रीय नारकोटिक्स कंट्रोल बोर्ड की नवीनतम रिपोर्ट के मुताबिक, कौन सा देश चिकित्सा कैनाबिस का सबसे बड़ा उत्पादक और निर्यातक है?

  1. इंडिया
  2. यूके
  3. ब्राजील
  4. इंडोनेशिया

Answer: B

13. भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) ने हाल ही में 2 करोड़ रुपये का मौद्रिक जुर्माना लगाया है, जिस पर केवाईसी मानकों का पालन नहीं किया गया था?

  1. देना बैंक
  2. यूको बैंक
  3. ओरिएंटल बैंक ऑफ कॉमर्स
  4. इंडियन ओवरसीज बैंक

Answer: D

14. किस राज्य में वार्षिक अंतर्राष्ट्रीय योग महोत्सव (आईआईएफ) का 29 वां संस्करण आयोजित किया गया था?

  1. उत्तराखंड
  2. तमिलनाडु
  3. गुजरात
  4. कर्नाटक

Answer: A

15. निम्नलिखित बैंकों में से कौन सी गैर-निष्पादित परिसंपत्ति (एनपीए) वर्गीकरण मानदंडों के उल्लंघन के लिए हाल ही में आरबीआई ने 3 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है?

  1. यस बैंक
  2. एक्सिस बैंक
  3. फेडरल बैंक
  4. कोटक महिंद्रा बैंक

Answer: B

16. पुरुषों की 10 मीटर एयर पिस्टल स्पर्धा में आईएसएसएफ विश्व कप के स्वर्ण पदक विजेता का नाम क्या है?

  1. शहज़र रिजवी
  2. जितू राय
  3. अभिनव बिंद्रा
  4. विजय कुमार

Answer: A

17. शिगमोत्सव कौन सा भारतीय राज्य मनाया जाता है?

  1. पंजाब
  2. असम
  3. गोवा
  4. हरियाणा

Answer: C

18. पैसे बनाने के लिए बोली लगाने के लिए विश्व के पहले देश को अपनी स्वयं की क्रिप्टो-मुद्रा कानूनी निविदा के रूप में लॉन्च करने के लिए कहें?

  1. सोलोमन इस्लैंडस
  2. मार्शल द्वीप समूह
  3. कुक आइलैंड्स
  4. पिटकेर्न द्वीप

Answer: B

19. भारत-इजराइल द्विपक्षीय संबंधों पर ‘नमस्ते शालोम’ नामक पत्रिका को हाल ही में शुरू किया गया था। पत्रिका को किसने संपादित और अनुपालन किया है?

  1. उदयन मुखर्जी
  2. विनोद दुआ
  3. चंदन मित्रा
  4. तरुण विजय

Answer: D

20. वित्तीय वर्ष 2018-19 के लिए चीन द्वारा निर्धारित अनुमानित जीडीपी विकास लक्ष्य क्या है?

  1. 6.0%
  2. 6.2%
  3. 6.5%
  4. 6.9%

Answer: C

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 8th March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 8th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 8th March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *