Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 8 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 8 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 8 February 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions. In below sections, you can find GK Quiz 8 February 2018 in Hindi.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 8 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 8 February 2018 – GK Quiz Today

1. On which river in Madhya Pradesh state, the Gandhi Sagar Dam is built?

A. Narmada
B. Chambal
C. Son
D. Tapti

Answer: B

2. To eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease, which state government launched DASTAK campaign?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Himachal Pradesh

Answer: A

3. To support farmers, which state government launched the ‘Gobardhan Yojana’ scheme?

A. Assam
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Haryana

Answer: D

4. How much amount did Assam state Chief Minister Sarbananda Sonowal plan to invest in ” Advantage Assam”?

A. 2100 crores
B. 2000 Crores
C. 2500 Crores
D. 2200 Crores

Answer: C

5. Name the person who won the Women’s title of India Open Super 500 tournament?

A. PV Sindhu
B. Saina Nehwal
C. Heena Sidhu
D. Beiwen Zhang

Answer: A

6. Michael N Hall, who won for the 2018 Genome Valley Excellence Award of Telangana is from which country?

A. United States
B. France
C. Switzerland
D. Japan

Answer: C

7. who won ‘Times Power Women of the Year 2017’ award at Pune for Global PR award?

A. Pooja Chopra
B. Sonali Kulkarni
C. Shabnam Asthana
D. Niharika Kumari

Answer: C

You can also check: Current Affairs 8 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 8 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. यूनिसेफ के साथ एसोसिएशन के किस राज्य सरकार ने दस्तान अभियान अभियान शुरू किया?

A. आंध्र प्रदेश
B. बिहार
C. तमिलनाडु
D. उत्तर प्रदेश

Answer: D

9. किस राज्य सरकार ने किसानों को समर्थन देने के लिए ‘गोवर्धन योजना’ शुरू की है?

A. असम
B. गुजरात
C. राजस्थान
D. हरयाणा

Answer: D

10. कौन सा देश संयुक्त राष्ट्र विश्व खाद्य कार्यक्रम के लिए $ 370 मिलियन डॉलर की सहायता देता है?

A. ऑस्ट्रेलिया
B. स्वीडन
C. अमेरीका
D. रूस

Answer: B

11. किस कंपनी ने # सुरक्षा अभियान की शुरूआत की है?

A. सैमसंग
B. गूगल
C. एप्पल
D. ट्विटर

Answer: B

12. कौन सा हवाई अड्डा दुनिया का सबसे व्यस्त एकल रनवे बन जाता है?

A. हैदराबाद
B. चेन्नई
C. मुंबई
D. कोलकाता

Answer: C

13. फेडरल रिजर्व के नए अध्यक्ष के रूप में किसने शपथ ली है?

A. जेरोम एच पॉवेल
B. जेनेट येलेन
C. बेन बर्नानके
D. रान्डेल क्वारल्स

Answer: A

14. इंटरनेशनल यंग शेफ ओलंपियाड (वाईको) 2018 के चौथे संस्करण को किसने जीता?

A. लाइ जिआ यी
B. सूर्य शेखर राय चौधरी
C. केविन मैककॉफ़र्टी
D. हेनरी ली

Answer: A

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 8 February 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *