Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 7th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 7th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 7th March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 7th March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 7th March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 7th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 7 March 2018 – GK Quiz Today

1. Which is the 4th Strongest Military Country in the World?

A. China
B. Japan
C. India
D. Indonesia

Answer: C

2. ______ Country is recently cut off the border agreement with India?

A. Iraq
B. Iran
C. China
D. Myanmar

Answer: D

3. Which State in India has launched the KUSHI Scheme to provide Sanitary pads to school girls?

A. Odisha
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Tamilnadu

Answer: A

4. Which Islands has become the 1st in the world to launch own cryptocurrency as legal tender?

A. Marshall Islands
B. Barrel Island
C. Neil Island
D. Munroe Island

Answer: A

5. How many Advance Pricing Agreements are introduced by Central Board of Direct Taxes?

A. 190
B. 198
C. 200
D. 203

Answer: D

6. Who elected as a President of Armenia by Armenian lawmakers?

A. Serzh Sarkisian
B. Vardan Sedrakyan
C. Paruyr Hayrikyan
D. Armen Sarkisian

Answer: D

6. Who is the secretary of Higher Education in India?

A. KK Sharma
B. R Subrahmanyam
C. Arun Kumar
D. Anil Gopishankar Mukim

Answer: B

7. By Beating the Pakistan Country, which country won the inaugural INSF Snooker Team World Cup 2018 in Doha?

  1. Argentina
  2. USA
  3. India
  4. Japan

Answer: C

8. Which State in India announced the launch of a 24-hour helpline to offer information and also guidance on education to students?

  1. Telangana
  2. Tamilnadu
  3. Karnataka
  4. Andhra Pradesh

Answer: B

9. Which state in India has partnered with Wikipedia to start the Marathi language in online usage?

  1. Telangana
  2. Tamilnadu
  3. Karnataka
  4. Maharashtra

Answer: D

10. As per the survey of Hurun Global Rich 2018, which country has the highest billionaires in the World?

  1. The USA
  2. China
  3. India
  4. Britan

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 7th March 2018

11. किस अंतरिक्ष संगठन ने जीओएस-एस, दुनिया के सबसे उन्नत मौसम उपग्रहों का शुभारंभ किया?

  1. इसरो
  2. नासा
  3. सीएनईएस
  4. जासा

Answer: B

12. शुभंकर शर्मा निम्नलिखित में से किससे संबंधित हैं?

  1. तैराकी
  2. हॉकी
  3. गोल्फ़
  4. कुश्ती

Answer: C

13. भारत-इजरायल संबंध किस पत्रिका ने हाल ही में शुरू की?

  1. नमस्ते शालोम
  2. रीडर्स डाइजेस्ट
  3. सप्ताह
  4. फोर्ब्स इंडिया

Answer: A

14. कैंसर के शोध के लिए 1.1 मिलियन अमरीकी डालर से अधिक की राशि वाले भारतीय-अमेरिकी वैज्ञानिक का नाम क्या है?

  1. अशोक दास
  2. नविन वर्दरोजन
  3. जोगेश पौटी
  4. हर गोविंद

Answer: B

15. भारत में किस राज्य में, इजरायल के सहयोग से, खाद्य प्रसंस्करण केंद्र की स्थापना की जाएगी?

  1. असम
  2. मणिपुर
  3. मिजोरम
  4. बिहार

Answer: C

16. “वर्ल्ड वाइल्ड लाइफ डे” कब दुनिया भर में मनाया जाता है?

  1. 3 मार्च
  2. 1 मार्च
  3. 28 मार्च
  4. 15 मार्च

Answer: A

17. 2018 आईएसएसएफ विश्व कप में 10 मीटर एयर पिस्टल महिला स्पर्धा में स्वर्ण पदक किसने जीता था?

  1. हीना सिद्धू
  2. मनु भकर
  3. अपूर्वी चंदेल
  4. मेहुली घोष

Answer: B

18. कौन सा भारत के खेल व्यक्तित्व जुआ खेलने के मंच का ब्रांड एंबेसेडर हो गया है, जो सपना 11 है?

  1. सचिन तेंडुलकर
  2. रोहित शर्मा
  3. एम धोनी
  4. विराट कोहली

Answer: C

19. किस शहर में फिक्की फ्रेम्स के 1 9वी संस्करण का उद्घाटन केंद्रीय सूचना और प्रसारण मंत्री स्मृतिरी ईरानी ने किया है?

  1. नई दिल्ली
  2. मुंबई
  3. भोपाल
  4. जयपुर

Answer: B

20. कौन सा देश दुनिया की पहली देश बन गया है ताकि क्रिप्टोक्यूआरसी को कानूनी निविदा के रूप में लॉन्च किया जा सके?

  1. पलाऊ
  2. किरीबाती
  3. नौरु
  4. मार्शल द्वीप समूह

Answer: D

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 7th March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 7th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 7th March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

 

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *