Home > Daily GK Questions > GK Today |General Knowledge Quiz | Hindi GK| GK Questions 7 January 2018

GK Today |General Knowledge Quiz | Hindi GK| GK Questions 7 January 2018

GK Today 7 January 2018: GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. Job Aspirants who are committed to preparing well can take our GK Quiz Today and Latest GK Questions to brush up their Current Affairs and GK Quiz 7 January 2018. Also, view our updated high-quality Latest Current Affairs and take Daily GK Quiz on our site.

These Latest GK Questions are essential for any government exam, bank exam, etc. We suggest that visit our website Govrecruitment and take Daily GK Quiz to improve your general awareness. Govrecruitment gives you Free Job Alerts about all Government Jobs.  Practice GK Quiz 7 January 2018.

GK Quiz 7 January 2018 – General Knowledge Questions

GK Today |General Knowledge Quiz | Hindi GK| GK Questions 7 January 2018

GDP, non-English medium schools, IPL 2018, Swachh Survekshan, Transformation of Aspirational Districts Conference, Operation Alert are the topics which are covered on GK Quiz 7 January 2018. You can get more and more GK Questions on this page. Check given GK questions and answers and increase your General Knowledge Skills.

1. India’s GDP increased ______% according to Central Statistics Office (CSO)?

A. 9.5%
B. 6.5%
C. 8.5%
D. 12.05

Answer: B

2. Which state government from the following will form an education board for non-English medium schools?

A. Uttar Pradesh
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: C

3. Who is the guardian of the Fundamental Rights under the Indian Constitution?

A. Parliament
B. Supreme Court
C. President
D. Cabinet

Answer: B

4. For the upcoming IPL 2018, who is appointed as a coach for Delhi Daredevils franchise?

A. Wasim Akram
B. Saurav Ganguly
C. Rahul Dravid
D. Ricky Ponting

Answer: D

5. On 4 January 2018, which survey for cleanliness was launched across India?

A. Swachh Survekshan
B. Swachh Bharat
C. National Population Survey
D. None of the above

Answer: A

6. Which city is hosting the Transformation of Aspirational Districts Conference?

A. Kochi
B. Chennai
C. New Delhi
D. Bengaluru

Answer: C

7. BSF launched which operation on Jammu and Kashmir (J&K) International Border to curb infiltration?

A. Operation Control
B. Operation Alert
C. Operation Border
D. Operation Star

Answer: B

GK Hindi Quiz | Hindi GK Questions 7 January 2018

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz.

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. संयुक्त राष्ट्र ने किस देश को सुरक्षा सहायता निलंबित कर दी है?

A. ईरान
B. उत्तर कोरिया
C. फिलिस्तीन
D. पाकिस्तान

Answer: D

9. किस केंद्रीय मंत्री ने 2018 आसियान-भारत प्रवासी भारतीय दिवस (पीबीडी) का उद्घाटन किया?

A. राजनाथ सिंह
B. प्रकाश जावड़ेकर
C. नितिन गडकरी
D. सुषमा स्वराज

Answer: C

10. कौन सा राज्य सरकार गैर-अंग्रेज़ी माध्यम विद्यालयों के लिए एक शिक्षा बोर्ड बनाने जा रही है?

A. कर्नाटक
B. तेलंगाना
C. महाराष्ट्र
D. उत्तर प्रदेश

Answer: C

11. आर्थिक और राजनीतिक साप्ताहिक (ईपीडब्ल्यू) के संपादक के रूप में कौन नियुक्त किया गया है?

A. गोपाल गुरू
B. परंजय गुहा ठाकुरता
C. गीतांजलि दास
D. प्रियंक कुमार

Answer: A

12. वरिष्ठ राजनीतिक नेता वसंत डावखरे का 4 जनवरी को निधन हो गया। वह कौन से राजनीतिक दल का था?

A. शिव सेना
B. एन सी पी
C. कांग्रेस
D. बी जे पी

Answer: D

13. बसवा सागर बांध किस राज्य में स्थित है?

A. केरल
B. कर्नाटक
C. ओडिशा
D. तमिलनाडु

Answer: B

14. आईपीएल 2018 के लिए दिल्ली डेयरडेविल्स फ्रेंचाइजी के कोच के तौर पर कौन नियुक्त किया गया है?

A. राहुल द्रविड़
B. सौरव गांगुली
C. रिकी पोंटिंग
D. वसीम अकरम

Answer: C

These General Knowledge Questions and Answers are related to International News, National News, Sports, Business and Political News. We gather it from Newspaper News Headlines. Don’t hesitate to share these Current Affairs GK Questions with your friends. You can check your GK Quiz 6 January 2018 Score against each other.

About Mukunda Devineni

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *