Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 7 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 7 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 7 April 2018: Are you looking for 7 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 7 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 7 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 7 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 7 April 2018 – GK Quiz Today

1. Which Country Prime Minister came to India recently for the purpose of visit India 3 days?

  1. Nepal
  2. Indonesia
  3. Iran
  4. Qatar

Answer: A

2. When is the National Maritime Day in India?

  1. 5th April
  2. 4th April
  3. 3rd April
  4. 2nd April

Answer: A

3. In the competition of Commonwealth Games 2018, P Gururaja won the Silver Medal, he is related to which sport?

  1. Archery
  2. Shooting
  3. Weightlifting
  4. Table Tennis

Answer: C

4. According to the first bi-monthly monetary policy review of the new fiscal, the estimated real GDP growth rate of India for 2018-2019 is likely to vary between ____________?

  1. 7.1- 7.6 %
  2. 7.5- 7.7 %
  3. 7.2-7.5 %
  4. 7.4-7.9 %

Answer: D

5. Name the champion who belongs to India too got a first gold medal of the 2018 Commonwealth Games by winning in the Women’s 48Kg event?

  1. Ngangbam Soniya Chanu
  2. Saikhom Mirabai Chanu
  3. Sanamacha Chanu
  4. Khumukcham Sanjita Chanu

Answer: B

6. When is the United Nations’ International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action observed?

  1. 5th April
  2. 4th April
  3. 3rd April
  4. 2nd April

Answer: B

7. Ilham Aliyev is the present President of which of the following country?

  1. Afghanistan
  2. Suva
  3. Kuwait
  4. Azerbaijan

Answer: D

8. NASA’s Hubble Space Telescope has captured an image of the most distant single star ever seen in the Universe. What is the name of the star?

  1. Icarus
  2. Saiph
  3. Iota
  4. Denebola

Answer: A

9. Which city Ninth India Japan-US trilateral meeting held recently?

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Bihar
  4. Hyderabad

Answer: A

10. The UIDAI has launched Virtual ID to address privacy concerns related to Aadhaar. The Virtual ID is a ________ digit number.

  1. 11
  2. 12
  3. 14
  4. 16

Answer: D

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 7 April 2018

11. हाल ही में हुए नौवीं भारत जापान में अमेरिकी त्रिपक्षीय बैठक किस शहर में हुई थी?

  1. नई दिल्ली
  2. चेन्नई
  3. हैदराबाद
  4. बिहार

Answer: A

12. यात्रा सेवाओं की पेशकश करने के लिए मेकमाइट्रिप के साथ कौन सा कंपनी पार्टनर्स?

  1. फ्लिपकार्ट
  2. स्नैपडील
  3. एमेज़ोन
  4. पेज़ैप

Answer: A

13. किस देश ने हाल ही में अजरबैजान के साथ दो समझौतों पर हस्ताक्षर किए थे?

  1. सीरिया
  2. इंडिया
  3. अल्बानिया
  4. इराक

Answer: B

14. सर्बिया में भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त कौन है?

  1. सुब्राता भट्टाचार्य
  2. राधाकृष्णन गोखले
  3. विजय शेखर
  4. नरेश सुभाष

Answer: A

15. किस देश ने टर्की के पहले परमाणु ऊर्जा संयंत्र का निर्माण शुरू कर दिया?

  1. रशिया
  2. इंडिया
  3. अल्बानिया
  4. इरान

Answer: A

16. 2018 राष्ट्रीय समुद्री दिवस का विषय क्या है?

  1. नौवहन के माध्यम से भारत को जोड़ने
  2. भारतीय नौवहन – अवसर का एक महासागर
  3. समुद्री क्षेत्र में व्यवसाय करने में आसानी
  4. भारत में बनाओ “- समुद्री क्षेत्र के लिए एक अवसर

Answer: B

17. भारत के इस्पात प्रयोक्ता संघ (सूफी) के नवीनतम आंकड़ों के मुताबिक, भारत दुनिया में कच्चे इस्पात का सबसे बड़ा उत्पादक देश है।

  1. तीसरा
  2. पांचवां
  3. सबसे पहले
  4. दूसरा

Answer: D

18. भारत की 6 यादगार मौद्रिक नीति समिति (एमपीसी) के अध्यक्ष कौन हैं?

  1. चेतन घाटे
  2. वायरल ए आचार्य
  3. उर्जित पटेल
  4. माइकल पेट्रा

Answer: C

19. भारत का पुरातत्व सर्वेक्षण किस शहर में स्थित है?

  1. हैदराबाद
  2. कोलकाता
  3. मुंबई
  4. नई दिल्ली

Answer: D

20. संस्कृति मंत्रालय के राज्य मंत्री (स्वतंत्र प्रभार) कौन हैं?

  1. मनोज सिन्हा
  2. महेश शर्मा
  3. विजय गोयल
  4. जयंत सिन्हा

Answer: B

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 7 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 7 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 7 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *