Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 6th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 6th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 6th March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 6th March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 6th March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 6th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 6 March 2018 – GK Quiz Today

1. Which Indian State Government has launched the e-learning app for students programme to meet Digital India Challange?

A. Himachal Pradesh
B. Kerala
C. Haryana
D. West Bengal

Answer: C

2. Which City in India has hosted the 2nd India-Korea Business summit 2018?

A. Mumbai
B. Hyderabad
C. Pune
D. New Delhi

Answer: D

3. In Indian Country, which State has launched the Our Village, Our Development ( Ama Gaon, Ama Vikas) Programme to reach rural areas and motivate them to develop?

A. Odisha
B. Tamilnadu
C. West Bengal
D. New Delhi

Answer: A

4. Name the Cricketer who became the youngest Captin in International Cricket?

A. Mohammad Shahzad
B. Rashid Khan
C. Aiden Markram
D. Dinesh Chandimal

Answer: B

5. Health-Cum-Life Insurance S heme has given a 5 Lakh Rupees to farmers in Which State?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Chennai
D. Kerala

Answer: A

6. How much amount of fund that allocated in Union Budget 2018 for the 23 IIT’s under ” RISE ” scheme?

A. Rs 300000 crore
B. 
Rs 200000 crore
C. Rs 100000 crore
D. Rs 250000 crore

Answer: C

7. UIDIA introduces a “Baal Aadhaar” card for children belongs to the age of _____?

A. 10
B. 7
C. 5
D.12

Answer: C

8. Which Lake has become the single largest habitat of Irrawaddy dolphins?

A. Pulicat
B. Chilika Lake
C. Dal Lake
D. Loktak Lake

9. Who was appointed the Director General of Police, Bihar?

A. S A Mariza
B. K S Dwivedi
C. Jelena George
D. Gavin Rajah

Answer: B

10.  India’s first atomic energy venture abroad will be set up in which Country?

A. Myanmar
B. Sri Lanka
C. Bangladesh
D. Russia

Answer: C

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 6th March 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

11. कौन सा अंतरिक्ष संगठन ने चंद्रमा पर इग्लो बनाने पर काम शुरू कर दिया है?

A. नासा
B. इसरो
C. सीएनईएस
D. जासा

Answer: B

12. कनकलाता मोहंती हाल ही में निधन हो गया। वह कौन थी?

A. लेखक
B. गायक
C. नर्तकी
D. एथलीट

Answer: A

13. यूनाइटेड किंगडम के वार्षिक राजनीतिक और पब्लिक लाइफ अवार्ड्स में लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से निम्नलिखित में से किस को सम्मानित किया गया है?

A. दिलीप कुमार
B. अमिताभ बच्चन
C. शत्रुघ्न सिन्हा
D. रजनीकांत

Answer: C

14. विश्व वन्यजीव दिवस कब मनाया जाता है?

A. 2 मार्च
B. 1 मार्च
C. 5 मार्च
D. 3 मार्च

Answer: D

15. कौन सा देश उद्घाटन आईबीएसएफ स्नूकर टीम विश्व कप जीता है?

A. पाकिस्तान
B. भारत
C. चीन
D. मलेशिया

Answer: B

16. अनुभवी राजनीतिज्ञ खगेंद्र जमताया का हाल ही में निधन हो गया। उन्होंने किस राज्य मंत्री के रूप में सेवा की?

A. त्रिपुरा
B. मेघालय
C. नागालैंड
D. असम

Answer: A

17. हाल ही में एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप में स्वर्ण पदक जीतने वाले पहले भारतीय महिला पहलवान का नाम क्या है?

A. विनेश फाोगट
B. बबिता कुमारी
C. नवजोत कौर
D. साक्षी मलिक

Answer: C

18. 2018 वर्ल्ड वाइल्ड लाइफ डे का विषय क्या था?

A. युवा आवाज़ें सुनो
B. वन्यजीव का भविष्य हमारे हाथों में है
C. वन्यजीव अपराध के बारे में गंभीर होने का समय है
D. बिग बिल्लियों – खतरे में शिकारी शिकार

Answer: D

19. उद्घाटन आईबीएसएफ स्नूकर टीम विश्व कप 2018 किस देश में आयोजित हुआ था?

A. कतर
B. भारत
C. थाईलैंड
D. दक्षिण कोरिया

Answer: A

20. एशियाई कुश्ती चैंपियनशिप 2018 किस देश में आयोजित की गई थी?

A. दोहा, कतार
B. नई दिल्ली, भारत
C. बिश्केक, किर्गिस्तान
D. अस्ताना, कजाखस्तान

Answer: C

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 6th March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 6th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 6th March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

 

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *