Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 6 February 2018

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 6 February 2018

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 6 February 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions. In below sections, you can find GK Quiz 6 February 2018 in Hindi.

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 6 February 2018

General Knowledge Questions – GK Quiz 6 February 2018 – GK Quiz Today

1. Which of the following ministry is to introduce dynamic pricing system?

A. Railway ministry
B. Telecom Ministry
C. External Affairs ministry
D. Ministry of Defence

Answer: A

2. From which country, Sri Lanka got independence on February 4, 1948?

A. Soviet Union
B. Portugal
C. United Kingdom
D. Ethiopia

Answer: C

3. In which state India’s PM Narendra Modi inaugurated the Global Investors’ Summit ‘Advantage?

A. Bihar
B. Assam
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Answer: B

4. A ‘floating treatment wetland (FTW)’ in Neknampur lake use which method to clean the lake?

A. Phytoremediation
B. Bioventing
C. Bioleaching
D. Composting

Answer: A

5. Which state won the 2018 Geospatial World Excellence Award?

A. West Bengal
B. Gujarat
C. Punjab
D. Odisha

Answer: D

6. Saurav Ghosal, the first Indian player to claim a place in the world’s top 20, with which rank?

A. 19
B. 14
C. 21
D. 9

Answer: B

7. In which city, the Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) is located?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Gurgaon

Answer: B

You can also check: Current Affairs 6 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 6 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. 2018 के लिए कितनी प्रतीक्षित विज्ञापन नीति के लिए राज्य की मंजूरी?

A. बिहार
B. केरल
C. अरुणाचल प्रदेश
D. उत्तर प्रदेश

Answer: C

9. कौन सा शहर 2018 कला घोड़ा कला त्योहार की मेजबानी कर रहा है?

A. नई दिल्ली
B. कोच्चि
C. मुंबई
D. कोलकाता

Answer: C

10. किस देश के साथ विश्व बैंक जल मार्ग विकास परियोजना के विकास के लिए ऋण समझौते पर हस्ताक्षर करता है?

A. इंडिया
B. पाकिस्तान
C. दक्षिण अफ्रीका
D. डेनमार्क

Answer: A

11. टाइम्स पावर महिला 2017 पुरस्कार किसने जीता?

A. शबनम अस्थाना
B. किरण मजूमदार
C. चंदा कोचर
D. शोभना भारतीया

Answer: A

12. सांस्कृतिक विरासत को इंगित करने के लिए भारतीय विरासत नेटवर्क की पांचवीं अंतर्राष्ट्रीय द्वैवार्षिक सम्मेलन किस शहर का खुलासा हुआ?

A. ओडिशा
B. चेन्नई
C. हैदराबाद
D. नई दिल्ली

Answer: A

13. 2017-2018 यू -19 कूच बिहार ट्रॉफी किस टीम ने जीत लिया?

A. मुंबई
B. रेलवे
C. मध्य प्रदेश
D. विदर्भ

Answer: D

14. कृषि, छोटे व्यवसायों को वित्तीय रूप से सहायता देने के लिए किस राज्य ने चार योजनाएं शुरू की?

A. केरल
B. महाराष्ट्र
C. बिहार
D. तमिलनाडु

Answer: B

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 6 February 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *