Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 6 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 6 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 6 April 2018: Are you looking for 6 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 6 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 6 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 6 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 6 April 2018 – GK Quiz Today

1. Which college has adjudged the best Medical College in India in the Recent survey and Rankings of NIRF 2018?

  1. St Johns Medical College, Bengaluru
  2. Guntur Medical College, Guntur
  3. AIIMS Delhi
  4. Government Medical College, Nagpur

Answer: C

2. The Common Wealth games of the 21st edition were begun in which country?

  1. Indonesia
  2. China
  3. Australia
  4. USA

Answer: C

3. Which bank got RBI Nod To Acquire IL&FS Arm recently?

  1. IndusInd Bank
  2. Dena Bank
  3. State Bank
  4. ICICI Bank

Answer: A

4. In Financial Year 2018 -2019, what is the billing system launched in India?

  1. E-Way Bill
  2. E-Bay Bill
  3. E-Pay Bill
  4. M-Pay Bill

Answer: A

5. Which space agency has successfully tested supersonic Mars landing Parachute ASPIRE- Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment recently?

  1. JAXA, Japan
  2. NASA, USA
  3. Canadian Space Agency, Canada
  4. ISRO, India

Answer: B

6. With which of the following lender Indian Army has signed a MoU for the Defence Salary Package?

  1. SBI
  2. HDFC
  3. ICICI
  4. Axis Bank

Answer: B

7. Which payments bank Limited Commences Operations recently?

  1. Equitas Payments Bank
  2. FinCorp Payments Bank
  3. Airtel Payments Bank
  4. IndusInd Payments Bank

Answer: D

8. Who appointed as a chairman of Protem for Lalit Kala Academy?

  1. ML Srinivasan
  2. ML Srivastava
  3. Srejeeth
  4. ML Srivastan

Answer: B

9. From which of the following city, the trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off?

  1. Howrah
  2. Dhaka
  3. Durgapur
  4. Kolkata

Answer: D

10. Which startup has acquired ticketing application firm Ridlr?

  1. Uber
  2. Ola
  3. Food Panda
  4. Paytm

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 6 April 2018

11. भारतीय सेना ने हाल ही में एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं हाल ही में रक्षा वेतन पैकेज के लिए बैंक?

  1. आई सी आई सी आई बैंक
  2. इंडियन ओवरसीज बैंक
  3. एस बी आई
  4. एच डी एफ सी बैंक

Answer: D

12. जियो पेमेंट्स बैंक ने हाल ही में रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड के संयुक्त उपक्रम को अपने बैंकों के साथ शुरू किया है?

  1. एसबीआई
  2. सिंडिकेट बैंक
  3. इंडियन बैंक
  4. आईसीआईसीआई बैंक

Answer: A

13. भारत और दूसरे देश के बीच पहली कंटेनर ट्रेन का ट्रेल रन हाल ही में कोलकाता में झंडी दिखा दी गई है?

  1. म्यांमार
  2. भूटान
  3. नेपाल
  4. बांग्लादेश

Answer: B

14. निम्न में से कौन सा खिलाड़ी हाल ही में एटीपी में शीर्ष स्थान पर है हाल ही में वर्ल्ड टूर रैंकिंग?

  1. रोजर फेडरर
  2. राफेल नडाल
  3. केविन एंडरसन
  4. जॉन इस्नर

Answer: B

15. निम्नलिखित में से कौन सा नेता भारत की तीन दिवसीय यात्रा पर जाएंगे, व्यापार घाटे, कृषि, ऊर्जा, निवेश जैसे विभिन्न मुद्दों पर चर्चा की जाएगी यात्रा के दौरान?

  1. श्रीलंका के राष्ट्रपति मैथिपाल सिरीसेना,
  2. बांग्लादेश के प्रधान मंत्री शेख हसीना,
  3. के पी शर्मा ओली, नेपाल के प्रधान मंत्री
  4. जर्मनी के चांसलर एंजेला मार्केल

Answer: C

16. भारत में हर साल राष्ट्रीय समुद्री दिवस मनाया जाता है निम्नलिखित दिन?

  1. 21 फ़रवरी
  2. 13 मार्च
  3. अप्रैल 05
  4. जून 03 वीं

Answer: C

17. निम्न में से कौन से मंत्रियों की आज़रबैजान की तीन दिवसीय यात्रा पर है एनएएम मंत्री की बैठक में भाग लेने के लिए?

  1. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी
  2. राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद
  3. वाणिज्य एवं उद्योग मंत्री – सुरेश प्रभु
  4. विदेश मामलों के मंत्री – सुषमा स्वराज

Answer: D

18. उस भुगतान बैंक को नाम दें जिसका भुगतान हाल ही में (अप्रैल 2018) ने आरबीआई से अनुमोदन प्राप्त किया है ताकि भुगतान बैंक के रूप में अपना अभियान शुरू किया जा सके।

  1. जॉयो पेमेंट्स बैंक लिमिटेड
  2. भारती एयरटेल पेमेंट बैंक
  3. आदित्य बिड़ला पेमेंट बैंक
  4. पेटीएम भुगतान बैंक

Answer: A

19. 2018 राष्ट्रमंडल खेलों में कौन सा भारतीय टेनिस खिलाड़ी भारत का ध्वज बियरर होगा?

  1. पी वी सिंधु
  2. सोना मिर्जा
  3. प्रमि भन्दीरी
  4. तारारा अय्यर

Answer: A

20. कौन सा देश थोक में सभी खाद्य तेलों का निर्यात करने की इजाजत देता है?

  1. इंडिया
  2. पाकिस्तान
  3. सउदी अरब
  4. अफ्रीका

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 6 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 6 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 6 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *