Home > Uncategorized > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 5 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 5 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 5 April 2018: Are you looking for 5 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 5 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 5 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 5 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 5 April 2018 – GK Quiz Today

1. Which Institution has been adjudged the best Institution in the Country as per a recent National Ranking framework released by HRD Ministry?

  1. IISC Bangalore
  2. IIT Madras
  3. IIT Bombay
  4. IIM Ahmedabad

Answer: A

2. Who has appointed as the new chief justice of Madras High Court?

  1. Pradeep Nandraj
  2. Indira Banerjee
  3. Kanta Bhatnagar
  4. Nikhil Bose

Answer: B

3. The Defence Minister Nirmala Sitharaman is to attend the Moscow Conference on International Security in which country?

  1. Netherlands
  2. South Africa
  3. Indonesia
  4. Russia

Answer: D

4. Mukesh Ambani who is the Chairman and Managing Director of Reliance Industries has ranked on which position on Bloomberg Billionaires Top 100 Index. 

  1. 21st
  2. 25th
  3. 19th
  4. 14th

Answer: C

5. Which City has become India’s first city to have eight police station with women in-charges?

  1. Hyderabad
  2. Mumbai
  3. New Delhi
  4. Pune

Answer: B

6. In the recently released Bloomberg Billionaires Top 100 Index, name the billionaire who was declared as the richest in Asia with a net worth of $47.2 billion.

  1. Mukesh Ambani
  2. Ion Musk
  3. Tsun Jang
  4. Jack Ma

Answer: D

7. India’s first LPG (Liquefied Natural Gas) consignment has been received at dabhol regasification terminal in Maharashtra from which of the following Countries?

  1. UAE
  2. Oman
  3. USA
  4. Saudi Arabia

Answer: C

8. Which is the newest payment bank to start its operations as a payments bank with effect from April 3, 2018?

  1. Aditya Birla Idea Payments Bank
  2. FINO Payments Bank Limited
  3. India Post Payments Bank
  4. Jio Payments Bank Limited

Answer: D

9. Which bank has dismissed by the Reserve Bank of India to import raw gold and silver for FY19?

  1. Punjab National bank
  2. Axis Bank
  3. ICICI Bank
  4. Federal Bank

Answer: B

10. Who has recently taken charge as new Deputy Governor of the RBI?

  1. Ashwani Kumar
  2. N S Vishwanathan
  3. BP Kanungo
  4. T S Ahuja

Answer: C

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 5 April 2018

11. निम्नलिखित में से कौन सा हवाई अड्डा भारत का सबसे साफ है भारत के हवाईअड्डा प्राधिकरण के 23 वें दिन के दौरान हाल ही में हवाई अड्डे?

  1. मुंबई अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
  2. मैंगलोर अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
  3. राजीव गांधी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा, हैदराबाद
  4. पुणे अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा

Answer: B

12. नास्कॉम के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है हाल ही में?

  1. रमन रॉय
  2. संदीप जजोडिया
  3. अजय त्यागी
  4. देबंजानी घोष

Answer: D

13. ब्लूमबर्ग अरबपतियों शीर्ष 100 सूचकांक की सूची में सबसे ऊपर कौन है हाल ही में ब्लूमबर्ग द्वारा प्रकाशित?

  1. जेफ बेजोस
  2. जैक मा
  3. बिल गेट्स
  4. पोनी मा

Answer: A

14. किस देश ने कानूनी तौर पर बिटकॉइन और डिजिटल मुद्राओं को आधिकारिक तौर पर मान्यता दी है?

  1. ऑस्ट्रेलिया
  2. चीन
  3. उत्तर कोरिया
  4. जापान

Answer: D

15. नीदरलैंड की राजधानी क्या है?

  1. गैबरोन
  2. एम्स्टर्डम
  3. सैंटियागो
  4. कोपेनहेगन

Answer: B

16. फ्रैंक-वॉल्टर स्टीनमीयर किस देश के राष्ट्रपति हैं?

  1. जर्मनी
  2. आइसलैंड
  3. नीदरलैंड
  4. रूस

Answer: A

17. “ग्लोबल स्टार्टअप इकोसिस्टम-2017” रिपोर्ट में भारत का रैंक क्या है? हाल ही में कंपनी स्टार्टअपब्लंक द्वारा प्रकाशित?

  1. 135
  2. 37
  3. 88
  4. 59

Answer: B

18. आत्म-निहित साइबर कमांड यूनिट लॉन्च करने के लिए कौन सा देश पहले नाटो के सदस्य बन गया है?

  1. जर्मनी
  2. फ़्रांस
  3. बेल्जियम
  4. संयुक्त राज्य अमेरिका

Answer: A

19. हाल ही में भारतीय कारोबार के मुकेश अंबानी के रैंक क्या हैं? ब्लूमबर्ग अरबपतियों शीर्ष 100 सूचकांक प्रकाशित?

  1. 8
  2. 19
  3. 28
  4. 59

Answer: B

20. सॉफ्टबैंक ग्रुप कार्पोरेशन का मुख्यालय किस देश में स्थित है?

  1. भारत
  2. संयुक्त राज्य अमेरिका
  3. चीन
  4. जापान

Answer: D

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 5 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 5 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 5 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

Chhattisgarh High Court Notification 2018 19 | Apply Online | 225 Assistant, Data Entry Operator & Other Posts

Chhattisgarh High Court Notification 2018-19 | Apply Online | 225 Assistant, Data Entry Operator & Other Posts

Contents1 CG High Court DEO Recruitment 20181.1 Chhattisgarh HC Notification 2018 – Overview1.2 CG High …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *