Home > Daily GK Questions > GK Today |General Knowledge Quiz |GK Hindi | GK Questions 4 January 2018

GK Today |General Knowledge Quiz |GK Hindi | GK Questions 4 January 2018

GK Today 4 January 2018: General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are very important in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. Job Aspirants who are committed to preparing well can take our GK Quiz Today to brush up their Current Affairs and GK Quiz 4 January 2018. Also, view our updated high-quality Latest Current Affairs and take Daily GK Quiz on our site.

These Latest GK Questions are essential for any government exam, bank exam, etc. We suggest that visit our website Govrecruitment and take Daily GK Quiz to improve your general awareness. Govrecruitment gives you Free Job Alerts about all Government Jobs.  Practice GK Quiz 4 January 2018.

GK Quiz 4 January 2018 – General Knowledge Questions

GK Today |General Knowledge Quiz |GK Hindi | GK Questions 4 January 2018

1. When was the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) founded?

A. 16th August 1983
B. 12th July 1982
C. 9th August 1985
D. 12th July 1987

Answer: B

2. Which union minister from the following has launched an online portal NARI for the empowerment of women?

A. Uma Bharti
B. Narendra Modi
C. Maneka Gandhi
D. Smriti Iran

Answer: C

3. Who is the governor of Jharkhand state?

A. Draupadi Murmu
B. Kalyan Singh
C. Satya Pal Malik
D. Balram Das Tandon

Answer: A

4. Recently, Rajya Sabha has passed National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017 which is aimed to increase the authorized capital of NABARD from present Rs 5,000 crore to Rs ______ crore.

A. 15,000
B. 20,000
C. 25,000
D. 30,000

Answer: D

5. Who is the third Vice-Chancellor, founder director of the School of Management Studies at Cochin University of Science and Technology, who passed away recently?

A. L.D Jha
B. M.V. Pylee
C. R.K. Gupta
D. P.K. Tripathi

Answer: B

6. Who is the Director General of Uttar Pradesh Police?

A. R.K Gupta
B. K.B Agarwal
C. B.R Sharma
D. O.P Singh

Answer: D

GK Hindi Quiz | Hindi GK Questions 4 January 2018

7. निम्नलिखित में से किसने हाल ही में राजनीतिक वर्ग से बेहतर पारदर्शिता और जवाबदेही के लिए सुशासन मॉड्यूल का अनुकरण करने के लिए आग्रह किया है?

A. किरण मजूमदार शॉ
B. चंदा कोचर
C. नैना लाल किदवई
D. शिखा शर्मा

Answer: A

8. एचडीएफसी बैंक का मुख्यालय किस जगह में है?

A. गुरुग्राम, हरियाणा
B. नई दिल्ली
C. मुंबई, महाराष्ट्र
D. पणजी, गोवा

Answer: C

9. अंतर्राष्ट्रीय पतंग महोत्सव, उत्तर भारत किस राज्य में मनाया जाता है?

A. राजस्थान
B. गुजरात
C. हरयाणा
D. उत्तर प्रदेश

Answer: B

10. किस राज्य सरकार ने हाल ही में केंद्रीय सरकार की फेमे-इंडिया योजना के तहत बिजली के वाहनों की खरीद के लिए मंजूरी प्राप्त की है?

A. कर्नाटक
B. अस्साम
C. हिमाचल प्रदेश
D. गुजरात

Answer: A

11. रजनीश गुरबानी किस खेल से जुड़े हैं?

A. क्रिकेट
B. शतरंज
C. मुक्केबाज़ी
D. टेबल टेनिस

Answer: A

12. आर्यभट्ट रिसर्च इंस्टीट्यूट ऑफ ऑब्ज़र्वेशनल साइंसेज (एआरईईएस) किस राज्य में स्थित है?

A. केरल
B. आंध्र प्रदेश
C. उत्तराखंड
D. पंजाब

Answer: C

These General Knowledge Questions and Answers are related to International News, National News, Sports, Business and Political News. We gather it from Newspaper News Headlines. Don’t hesitate to share these Current Affairs GK Questions with your friends. You can check your GK Quiz 4 January 2018 Score against each other.

About Mukunda Devineni

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *