Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 31 January 2018

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 31 January 2018

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 31 January 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions.

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 31 January 2018

General Knowledge Questions – GK Quiz 31 January 2018 – GK Quiz Today

1. Which state government launched the Shakti App in a bid to guarantee the safety of women population of the state?

A. Himachal Pradesh
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Gujarat

Answer: A

2. Which insurance firm launched the health insurance app called IL TakeCare along with health tech startup Practo to meet the primary healthcare needs of the customers?

A. ICICI Lombard General Insurance
B. Bharti AXA General Insurance
C. Apollo Munich Health Insurance
D. HDFC ERGO General Insurance Company

Answer: A

3. To enhance physical infrastructure and digital connectivity, the government of India tied up with which of the given group of nations?

A. OECD
B. SAARCH
C. ASEAN
D. BIMSTEC

Answer: C

4. Which state government has launched the release of benefits under ‘Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana’ (MGSVY) scheme?

A. Rajasthan
B. Bihar
C. Haryana
D. Punjab

Answer: D

5. Gurcharan Singh Kalkat is related to which filed?

A. Ophthalmologist
B. Journalist
C. Agricultural Scientist
D. Professor

Answer: C

6. In which country 6th World Government Summit is held?

A. Russia
B. Germany
C. Dubai
D. Britain

Answer: C

7. Who is the Union Cabinet Minister of Information and Broadcasting?

A. Arun Jaitley
B. Venkaiah Naidu
C. Smriti Irani
D. Prakash Javadekar

Answer: C

You can also check: Current Affairs 31 January 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 31 January 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने महिला सुरक्षा के लिए ‘शक्ति’ की ऐप्पल की शुरुआत की?

A. हिमाचल प्रदेश
B. केरल
C. तमिलनाडु
D. बिहार

Answer: A

9. सूचना और प्रसारण मंत्री केंद्रीय कैबिनेट मंत्री कौन हैं?

A. अरुण जेटली
B. वेंकैया नायडू
C. स्मृति ईरानी
D. प्रकाश जावड़ेकर

Answer: C

10. शीर्षक से पुस्तक के लेखक कौन है, दील्ली मेरी डिलि: पहले और बाद में 1998?

A. सुषमा स्वराज
B. शीला दीक्षित
C. चौधरी ब्रह्म प्रकाश
D. मदन लाल खुराना

Answer: B

11. 6 वें विश्व सरकार का शिखर सम्मेलन कहाँ आयोजित किया जा रहा है?

A. रूस
B. जर्मनी
C. दुबई
D. ब्रिटेन

Answer: C

12. किस राज्य में पहला अस्थायी बाजार खुला?

A. केरल
B. पश्चिम बंगाल
C. तमिलनाडु
D. बिहार

Answer: B

13. ऑस्ट्रेलियाई ओपन 2018 में महिलाओं के एकल खिताब का विजेता कौन है?

A. सिमोना हेलप
B. फ्लाविया पेनेटा
C. जान नोवोत्ना
D. कैरोलिन वोज़्नियाकी

Answer: D

14. किस टीम ने सैयद मुश्ताक अली ट्राफी 2018 जीती?

A. गुजरात
B. राजस्थान
C. हरयाणा
D. दिल्ली

Answer: D

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 31 January 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 17 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 17 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 17 April 2018: Are you looking for 17 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *