Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 30 January 2018

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 30 January 2018

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 30 January 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions.

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 30 January 2018

General Knowledge Questions – GK Quiz 30 January 2018 – GK Quiz Today

1. In the global index of talent competitiveness, which country is in top position?

A. The USA
B. The UK
C. Switzerland
D. Singapore

Answer: C

2. In which state, the 12th International Film Festival on Art and Artist organized?

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Telangana
D. Odisha

Answer: D

3. The State-owned oil and Natural Gas Corp (ONGC) has borrowed Rs 4000 crore from which bank?

A. State Bank of India
B. Yes Bank
C. ICIC Bank
D. Axis Bank

Answer: C

4. Name the four senior judges of Supreme Court of India who held a press conference urging the nation to save the apex court?

A. Justice R.K. Agrawal, Arun Mishra, Kurien Joseph and Adarsh Kumar Goel
B. Justice Sharad Arvind Bobde, Arjan Kumar Sikri, N.V. Ramana and Ranjan Gogoi
C. Justices Madan B. Lokur, Kurien Joseph, Ranjan Gogoi and Jasti Chelameswar
D. Justice N.V. Ramana, Adarsh Kumar Goel, Madan B. Lokur and Kurien Joseph

Answer: C

5. The Union Government allowed which scheme for Small Finance Banks and Payments Banks recently?

A. Midday Meal Scheme
B. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
C. Soil Health Card Scheme
D. Atal Pension Yojana

Answer: D

6. In which city, the first edition of the India-UK Createch Summit will operate?

A. Bangaluru
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer: B

7. Who is the winner of the women’s singles title at the Australian Open 2018?

A. Simona Halep
B. Flavia Pennetta
C. Jana Novotna
D. Caroline Wozniacki

Answer: D

You can also check: Current Affairs 30 January 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 30 January 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. कौन सा केंद्रीय मंत्री भारत में कारोबार को कम करना है?

A. श्री रमेश गुप्ता
B. श्री प्रकाश जावड़ेकर
C. श्री अरुण जेटली
D. श्री विवेक गुप्ता

Answer: C

9. एसआरएएस विमान किसने विकसित किया?

A. एच ए एल
B. एन ए एल
C. डीआरडीओ
D. इसरो

Answer: B

10. किस देश ने कंबोडिया के साथ द्विपक्षीय संबंधों को नए उच्च करने के लिए प्रतिबद्ध किया और दो देश चार समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर करते हैं?

A. उत्तरी अमेरिका
B. ऑस्ट्रेलिया
C. दक्षिण अफ्रीका
D. इंडिया

Answer: D

11. किस राज्य सरकार ने महात्मा गांधी सरबित विकास योजना की शुरूआत की?

A. पंजाब
B. तमिलनाडु
C. केरल
D. बिहार

Answer: A

12. नेपाल के प्रधान मंत्री कौन है?

A. बिधा देवी भंडारी
B. नंदा किशोर प
C. शेर बहादुर देउबा
D. गोपाल पराजुली

Answer: C

13. कौन सा देश गंभीर भूख स्तर के तहत दुनिया का दूसरा सबसे बड़ा खाद्य उत्पादक है?

A. पाकिस्तान
B. इंडिया
C. उत्तरी अमेरिका
D. दक्षिण अफ्रीका

Answer: B

14. परमाणु वैज्ञानिक और नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस्ड स्टडीज (एनआईएएस) के वर्तमान निदेशक कौन हैं?

A. वी एस राममूर्ति
B. कश्मीर कस्तुरीरंगन
C. बलदेव राज
D. रोडम नरसिंह

Answer: C

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 30 January 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you waiting for GK Quiz 13 February 2018, then …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *