Home > Daily GK Questions > GK Today |General Knowledge Quiz |GK Hindi | GK Questions 3 January 2018

GK Today |General Knowledge Quiz |GK Hindi | GK Questions 3 January 2018

GK Today 3 January 2018: General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are very important in Sarkari Naukri selection process these days. Job Aspirants who are committed to preparing well can take our GK Quiz Today to brush up their Current Affairs and GK Quiz 3 January 2018. Also, view our updated high-quality Latest Current Affairs and take Daily GK Quiz on our site.

These Latest GK Questions are essential for any government exam, bank exam, etc. We suggest that visit our website Govrecruitment and take Daily GK Quiz to improve your general awareness. Govrecruitment gives you Free Job Alerts about all Government Jobs.  Practice GK Quiz 3 January 2018.

GK Quiz 3 January 2018 – General Knowledge Questions

GK Today |General Knowledge Quiz |GK Hindi | GK Questions 3 January 2018

1. As a part of the Ekatm Yatra which is launched in Madya Pradesh, a mobile museum showcasing the life journey of which religious saint has been planned?

A. Dayanand Saraswati
B. Chaitanya Mahaprabhu
C. Adi Shankaracharya
D. Gopala Bhatta Goswami

Answer: C

2. Solo Climbing on Mount Everest was baned in which country?

A. Nepal
B. China
C. India
D. Pakistan

Answer: A

3. Which country has tested its first photovoltaic highway based on homegrown technology?

A. Japan
B. China
C. The USA
D. India

Answer: B

4. Which of the following State is declared Open Defecation free?

A. Arunachal Pradesh
B. Odisha
C. Kerala
D. Andra Pradesh

Answer: A

5. Recently Lok Sabha passed which of the following bill?

A. The Citizenship (Amendment) Bill
B. The Prevention of Corruption (Amendment) Bill
C. The Banking Regulation (Amendment) Bill
D. Insolvency And Bankruptcy Code Amendment Bill

Answer: B

6. Which public sector bank signed an agreement with National e-Governance Services Limited (NeSL) to use its Information Utility Services envisaged under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

A. Bank of Baroda
B. Union Bank of India
C. Allahabad Bank
D. Syndicate Bank

Answer: C

GK Hindi Quiz | Hindi GK Questions 3 January 2018

7. विदर्भ ने हाल ही में कौन सी ट्रॉफी जीती?

A. रंजी ट्रॉफी
B. बर्दवान ट्रॉफी
C. डीसीएम ट्रॉफी
D. दुलीप ट्रॉफी

Answer: A

8. किस हिसाब में भारतीय इतिहास कांग्रेस का 78 वां सत्र आयोजित हुआ था?

A. हैदराबाद
B. कोलकाता
C. भोपाल
D. नई दिल्ली

Answer: B

9. रहस्य उपन्यास ‘अल्फाबेट सीरीज़’ के लेखक का नाम बताएं जो हाल ही में निधन हो गया?

A. सुई ग्राफटन
B. पट्रिशिया कॉर्नवेल
C. सारा परेट्स्की
D. लुई पेन्नी

Answer: A

10. कौन सा देश पहले सौर राजमार्ग को शुरू करता है, जो वाहनों के चलने से विद्युत चार्ज हो जाएगा?

A. पाकिस्तान
B. फिनलैंड
C. इराक
D. चीन

Answer: D

11. जिस देश ने औपचारिक रूप से यूनेस्को को शिक्षा और विज्ञान संगठन से अपनी वापसी का अधिसूचित किया?

A. इजराइल
B. ईरान
C. जापान
D. तुर्की

Answer: A

12. किस राज्य सरकार ने राज्य के किसानों को 24 दिसंबर को मुफ्त बिजली आपूर्ति की घोषणा की है, जो 31 दिसंबर, 2017 मध्यरात्रि से है?

A. आंध्र प्रदेश
B. तेलंगाना
C. कर्नाटक
D. पंजाब

Answer: B

These General Knowledge Questions and Answers are related to International News, National News, Sports, Business and Political News. We gather it from Newspaper News Headlines. Don’t hesitate to share these Current Affairs GK Questions with your friends. You can check your GK Quiz 3 January 2018 Score against each other.

About Mukunda Devineni

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you waiting for GK Quiz 13 February 2018, then …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *