Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 3 February 2018

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 3 February 2018

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 3 February 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions.

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 3 February 2018

General Knowledge Questions – GK Quiz 3 February 2018 – GK Quiz Today

1. To which country, Sushma Swaraj, Minister of External Affairs of India, to go on a two-day visit?

A. Nepal
B. China
C. Pakistan
D. South Africa

Answer: A

2. Which state government launched Zero Budget Natural Farming (ZBNF) project to promote organic agriculture?

A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. West Bengal
D. Assam

Answer: B

3. On which date Date Privacy Day is observed?

A. January 30
B. January 31
C. January 29
D. January 28

Answer: D

4. Under Swachh Bharat Mission, how many Toilet facilities are provided so far?

A. 192
B. 150
C. 180
D. 230

Answer: A

5. Indian Navy launched which naval ship which is Third Scorpene Class Submarine?

A. INS Kolkata
B. INS Satpura
C. INS Karanj
D. INS Betwa

Answer: C

6. As per World Steel Association (WSA) reports, which country become the world’s largest steel producer in 2017?

A. India
B. China
C. Japan
D. United States

Answer: B

7. Anu Kumar, who took the first gold medal of Khelo India School Games in 1500 meters is from which state?

A. Uttar Pradesh
B. Jharkhand
C. Uttarakhand
D. Rajasthan

Answer: C

You can also check: Current Affairs 3 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 3 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. ईआईयू लोकतंत्र सूचकांक पर भारत किस रैली पर था?

A. 42
B. 50
C. 65
D. 85

Answer: A

9. भारतीय खेल प्राधिकरण (एसएआई) के नए महानिदेशक कौन नियुक्त किया?

A. राजीव सक्सेना
B. राजीव सक्सेना
C. नंदानी जैन
D. नीलम कपूर

Answer: D

10. विश्व बैंक ने तमिलनाडु की ग्रामीण अर्थव्यवस्था को बढ़ावा देने के लिए कितने लाखों कमाए?

A. 250
B. 100
C. 380
D. 450

Answer: B

11. 2018 विश्व कुष्ठ दिवस (डब्ल्यूएलडी) का विषय क्या है?

A. शून्य बाल कुष्ठ रोग
B. कुष्ठता पराजय, लाइव ट्रांस्फ़ॉर्म
C. लड़कियों और लड़कों में शून्य विकलांग
D. जीने के लिए जीने में मदद करना है

Answer: C

12. कौन सा सामाजिक नेटवर्क 1.4million उपयोगकर्ताओं को रूसी प्रचार के लिए गिरने को सूचित करता है?

A. व्हाट्सप्प
B. ट्विटर
C. फेसबुक
D. शरिचत

Answer: B

13. 2017 ईआईयू ग्लोबल डेमॉक्रसी इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?

A. 42
B. 64
C. 33
D. 21

Answer: A

14. किस योजना के लिए नई ई-वे बिल प्रणाली एकरूपता लाने के लिए लागू हुई है?

A. राशन पत्रिका
B. अटल पेंशन योजना
C. जी एस टी
D. राष्ट्रीय सेवा योजना

Answer: C

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 3 February 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *