Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 24 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 24 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 24 April 2018: Are you looking for 24 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 24 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 24 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 24 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 24 April 2018 – GK Quiz Today

1. What is the theme of World’s Earth Day 2018?

  1. Near the Nature
  2. Save your Earth from plastic
  3. Environmental and Climate Literacy
  4. End Plastic Pollution

Answer: D

2. Among the given who is the TIME’s 100 Most Influential People recently?

  1. Sonali Bendre
  2. Anil Kapoor
  3. Deepika Padukone
  4. Dilip Misra

Answer: C

3. Which country Opens WTC In Delhi To Boost Ties With India?

  1. Taipei
  2. Iran
  3. Saudi Arabia
  4. Indonesia

Answer: A

4. What is the theme of the 2017 International Mother Earth Day (IMED)?

  1. Trees for the Earth
  2. Environmental and Climate Literacy
  3. Earth and its ecosystems
  4. Unite for tomorrow

Answer: B

5. The 8th South Asian Judo Championship was held in ______________.

  1. Bangladesh
    (b) India
    (c) Sri Lanka
    (d) Afghanistan
    (e) Nepal

Answer:

6. Which state journalists holding yellow cards to get accidental insurance cover worth Rs 5 lakh?

  1. Punjab
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. Andhra Pradesh

Answer: A

7. How many lakhs did Journalists holding yellow cards in Punjab to get accidental insurance cover?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 10

Answer: A

8. Which union minister launches several development projects in Dadra Nagar Haveli; tourism, industrial sector to get a massive boost?

  1. Shri Rajnath Singh
  2. Shri Arun Jaitley
  3. Suresh Menon
  4. Rajesh Sharma

Answer: A

9. Which country to settle with India Nokia tax dispute under MAP?

  1. Finland
  2. Indonesia
  3. Iran
  4. Saudi Arabia

Answer: A

10. Whom to Succeed His Mother Queen Elizabeth II As Head Of Commonwealth?

  1. Prince Charles
  2. Andrew Albert Christian Edward
  3. Edward Antony Richard Louis
  4. William Arthur Philip Louis

Answer: A

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 24 April 2018

11. हाल ही में 100 अरब डॉलर बाजार मूल्य के साथ पहली भारतीय कंपनी कौन सी है?

  1. इन्फोसिस
  2. विप्रो
  3. टीटा परामर्श सेवाएं
  4. कॉग्निजेंट

Answer: C

12. व्यापार को बढ़ावा देकर आर्थिक विकास के लिए जी 20 सहमत से कौन से केंद्रीय मंत्री और सीबीजी सहमत हैं?

  1. अरुण जेटली
  2. श्री दिलीप मेनन
  3. प्रकाश जावड़ेकर
  4. श्री नरेश अय्यर

Answer: A

13. एससीओ बैठक के लिए 4 दिवसीय यात्रा पर चीन के लिए कौन सा केंद्रीय मंत्री वाम?

  1. एम.एम. सुषमा स्वराज
  2. विषाली मेनन
  3. स्मृति ईरानी
  4. महादेवी सिंह

Answer: A

14. ई-विधान परियोजना के लिए केंद्रीय परियोजना निगरानी इकाई का शुभारंभ कौन करता है?

  1. श्री विजय गोयल
  2. श्री अरुण जेटली
  3. सुरेश कुमार
  4. श्री नेशेश अय्यर

Answer: A

15. नई दिल्ली में सिविल सेवा दिवस समारोह का उद्घाटन किसने किया?

  1. श्री वेंकैया नायडू
  2. श्री रमेश गुप्ता
  3. सुरेश कुमार
  4. श्री नरेश कार्तिक

Answer: A

16. 22 अप्रैल को कौन सा दिन मनाया जाता है?

  1. वर्ल्ड हार्ट डे
  2. वर्ल्ड अर्थ डे
  3. डॉल्ड डायबिटीज डे
  4. वर्ल्ड एड्स डे

Answer: B

17. किस योजना के अंतर्गत केंद्रीय मंत्रिमंडल स्थानीय निकायों को पुन: स्थापित करने के लिए?

  1. राष्ट्रीय ग्राम स्वराज अभियान योजना
  2. केन्द्रीय सरकार स्वास्थ्य योजना
  3. ग्रामीण भंडारण योजना
  4. ज्ञानानी सुरक्षा योजना

Answer: A

18. किस साल तक राष्ट्रमंडल देश सर्वसम्मति से साइबर सुरक्षा पर कार्रवाई करने के लिए सहमत हैं?

  1. 2019
  2. 2020
  3. 2022
  4. 2025

Answer: B

19. गेहूं के उत्पादन के लिए 2015-16 के लिए कृषि कर्मण पुरस्कार से कौन सा राज्य सम्मानित किया जाएगा?

  1. मध्य प्रदेश
  2. राजस्थान
  3. उत्तर प्रदेश
  4. केरल

Answer: A

20. किस शहर ने पहली बार इंडोनेशिया इंडोनेशिया ऊर्जा फोरम (आईआईईएफ) की मेजबानी की?

  1. नई दिल्ली
  2. योग्याकार्ता
  3. सुराबाया
  4. जकार्ता

Answer: D

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 24 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 24 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 24 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *