Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 21 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 21 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 21 April 2018 – GK Quiz Today

1. The government of India will be covering how many districts under the second phase of POSHAN Abhiyaan which aims to reduce stunting, undernutrition among children, women and adolescent girls?

  1. 520
  2. 250
  3. 235
  4. 295

Answer: C

2. Who has been named for the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement (LTA) award?

  1. Vikram Gokhale
  2. Arun Nalawade
  3. Saira Banu
  4. Jackie Shroff

Answer: C

3. Name the actor who will receive Dadasaheb Phalke Excellence Award 2018 for the Best Leading Lady (Critics Award).

  1. Radhika Apte
  2. Aditi Rao Hydari
  3. Swara Bhaskar
  4. Shilpi Marwaha

Answer: B

4. The National Disaster Management Authority (NDMA) has conducted its first-ever mock exercise on a forest fire in which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Jharkhand
  4. Odisha

Answer: B

5. Who among the following has recently launched a health scheme of the government of Assam that offers free medical care up to two lakhs for individuals in BPL and APL?

  1. PM Narendra Modi
  2. Minister of Health and Family Welfare – J P Nadda
  3. Vice President – Venkaiah Naidu
  4. President – Ram Nath Kovind

Answer: C

6. What is the rank of Mukesh Ambani in the recently published by Forbes list of– World’s Greatest Leaders 2018?

  1. 08th
  2. 24th
  3. 55th
  4. 32nd

Answer: B

7. The Indian Government has launched the initiative named ________________ to attract international students to study in India.

  1. India for All
  2. India- Ocean of Opportunities
  3. Study in India
  4. Chances in India

Answer: C

8. What is India’s rank in the 2017 A.T. Kearney Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index?

  1. 12th
  2. 8th
  3. 10th
  4. 5th

Answer: B

9. Who has been recently elected as the President of Cuba?

  1. Raul Castro
  2. Ramiro Valdes
  3. Miguel Diaz Canel
  4. Bruno Rodriguez Parrilla

Answer: C

10. Who is the newly appointed MD and CEO of the LIC Housing Finance?

  1. Sunita Sharma
  2. Pooja Bansal
  3. Nikhil Kumar
  4. Vinay Sah

Answer: D

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 21 April 2018

11. इनमें से कौन सा भारत का पहला सीआईआई-आईजीबीसी प्लैटिनम रेटेड प्रोजेक्ट बन गया है?

  1. आई सी आई सी आई बैंक डाटा सेंटर
  2. एच डी एफ सी बैंक डाटा सेंटर
  3. एक्सिस बैंक डाटा सेंटर
  4. एस बी आई डाटा सेंटर

Answer: A

12. “शहरी विकास” पर दो दिन का क्षेत्रीय सम्मेलन – तकनीकी समाधान और शासन चुनौतियां “में आयोजित किया जा रहा है जिसमें निम्नलिखित शहरों में से?

  1. नई दिल्ली
  2. अहमदाबाद
  3. पुणे
  4. मुम्बई

Answer: B

13. हाल ही में किस राज्य ने सर्वाधिक फिल्म फ्रेंडली पुरस्कार प्रदान किया?

  1. केरल
  2. मध्य प्रदेश
  3. आंध्र प्रदेश
  4. कर्नाटक

Answer: B

14. ज़रूरतमंद छात्रों को पुरानी किताबें प्रदान करने के लिए कौन सी राज्य सरकार स्कूलों में “बुक बैंक” स्थापित करेगी?

  1. मध्य प्रदेश
  2. राजस्थान
  3. पंजाब
  4. उत्तर प्रदेश

Answer: C

15. पहला अंतर्राष्ट्रीय एसएमई सम्मेलन 2018 आयोजित किया जाएगा जिसमें 22 अप्रैल – 24 वीं 2018 से निम्न शहरों में से?

  1. मुंबई
  2. कोच्चि
  3. हैदराबाद
  4. नई दिल्ली

Answer: D

16. भारतीय रेलवे के नए वित्तीय आयुक्त (एफसी) को नियुक्त किया गया है?

  1. बी एन मोहपात्र
  2. एस के भगत
  3. आनंद माथुर
  4. अखिल अग्रवाल

Answer: A

17. प्रसिद्ध बस्केत जात्रा को निम्नलिखित में से किस में मनाया गया है हाल ही में?

  1. मॉरीशस
  2. नेपाल
  3. चीन
  4. भारत

Answer: B

18. भाकड़ा बीस प्रबंधन बोर्ड (बीबीएमबी) का नया अध्यक्ष कौन होगा?

  1. आगम मोदी
  2. देवेंद्र कुमार शर्मा
  3. चेतेश्वर मंगलम
  4. पी वी सिंघल

Answer: A

19. नई एयरलाइन आधारित विमान ट्रैकिंग प्रणाली को अपनाने के लिए कौन सी एयरलाइन दुनिया की पहली एयरलाइन बन जाएगी?

  1. जापान एयरलाइंस
  2. सिंगापुर एयरलाइंस
  3. एशियाना एयरलाइंस
  4. मलेशिया एयरलाइंस

Answer: D

20. हाल ही में जारी 2018 राष्ट्रमंडल इनोवेशन इंडेक्स के अनुसार, भारत की रैंकिंग क्या है?

  1. 12 वीं
  2. 7 वां
  3. 15 वीं
  4. 10 वीं

Answer: E

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 21 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 21 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 21 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 20 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 20 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 20 April 2018: Are you looking for 20 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *