Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 2 February 2018

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 2 February 2018

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 2 February 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions.

GK Quiz Today | GK in Hindi | General Knowledge Questions | GK Quiz 2 February 2018

General Knowledge Questions – GK Quiz 2 February 2018 – GK Quiz Today

1. Which of the following minister launched a 2.8 PetaFlop capacity high-performance computer system called ‘Mihir’ in Noida?

A. Shri Harshvardhan
B. Shri Giriraj Singh
C. Shri Naresh Singh
D. Shri Arun Jaitley

Answer:

2. Mahesra bridge would connect which country to Gorakhpur and other east UP districts?

A. Nepal
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Sri Lanka

Answer: A

3. Union Government sign how much loan agreement with Asian Development Bank (ADB)?

A. 250
B. 350
C. 480
D. 560

Answer:

4. Who appointed as the Chef de Mission for the 21st Commonwealth Games?

A. Rajeev Shukla
B. Vikram Singh Sisodia
C. Praveen Mahajan
D. Hassan Moustafa

Answer: B

5. Which Indian-American personality takes the charge as Vice Chairman of the US-India Strategic and Partnership Forum (USISPF)?

A. Shantanu Narayen
B. Ajay Singh
C. Mukesh Aghi
D. Sayak Banerjee

Answer: A

6. In the 2018 Global Democracy Index, India is in which place?

A. 49
B. 47
C. 51
D. 42

Answer: D

7. Tech giant Google acquired the mobile arm of which smartphone manufacturing company under USD 1.1 billion deal?

A. Samsung
B. HTC
C. Blackberry
D. Micromax

Answer: B

You can also check: Current Affairs 2 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 2 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. स्वच्छ भारत मिशन के अंतर्गत कितने शौचालय सुविधाएं उपलब्ध हैं?

A. 180
B. 150
C. 192
D. 230

Answer: C

9. 2018 11 ईवन स्पोर्ट्स नेशनल सीनियर टेबल टेनिस चैम्पियनशिप में पुरुष एकल का खिताब किसने जीता?

A. शरत कमल
B. जी सथियान
C. मानव ठक्कर
D. एंथनी अमलराज

Answer: A

10. भारतीय नौसेना द्वारा तीसरी स्कोर्पेन वर्ग की पनडुब्बी की शुरुआत किस नौसैनिक जहाज में हुई थी?

A. मैं एन एस बेटवा
B. मैं एन एस सातपुरा
C. आई एन एस कोलकाता
D. मैं एन एस करंज

Answer: D

11. ताज़ा मछली में व्यूहरियों के लिए रैपिड डिटेक्शन किट किसने लॉन्च किया?

A. राजनाथ सिंह
B. प्रकाश जावड़ेकर
C. स्मृति ईरानी
D. राधा मोहन सिंह

Answer: D

12. कौन सा देश सबसे अमीर देशों की सूची में 6 वें स्थान पर है?

A. इंडिया
B. दक्षिण अफ्रीका
C. पाकिस्तान
D. इंडोनेशिया

Answer: A

13. शहर में नागरिक सेवाओं को बेहतर बनाने के लिए दिल्ली के तीन नगरपालिका निगमों द्वारा शुरू की गई नई मोबाइल ऐप को नाम दें?

A. मोबाइल ऐप 301
B. मोबाइल ऐप 321
C. मोबाइल ऐप 311
D. मोबाइल ऐप 310

Answer: C

14. तीसरा स्कोर्पेन वर्ग की पनडुब्बी करंज की लॉन्च किसने की?

A. भारतीय पुलिस
B. भारतीय नौसेना
C. भारतीय सेना
D. भारतीय वायु सेना

Answer: B

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 2 February 2018 here.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *