Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 18 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 18 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 18 March 2018: Are you looking for 18 March 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 18 March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 18 March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 18 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 18 March 2018 – GK Quiz Today

1. Which state government has agreed to collaborate with RIMES for disaster management?

  1. Tamilnadu
  2. Odisha
  3. Kerala
  4. Karnataka

Answer: B

2. The Union Cabinet of India has recently signed a MoU with which country for promoting cooperation in the Field of Information Technology and Electronics?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Myanmar
  4. Srilanka

Answer: D

3. In India which state has become the first to conduct a household survey at state and district level to estimate the multidimensional poverty of the state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Bihar
  3. Telangana
  4. Madhya Pradesh

Answer: A

4. How million did India sign to improve Rail Infrastructure recently?

  1. 120
  2. 150
  3. 140
  4. 165

Answer: A

5. Which company has launched it’s voice-based virtual assistant for smart devices in Hindi?

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Google
  4. Amazon

Answer: C

6. Which committee Released SATH-E Roadmaps recently?

  1. Pradhan Mantri Mudra Yojana
  2. NITI Aayog
  3. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
  4. Atal Pension Yojana (APY)

Answer: B

7. What is the name of Indian Chessmaster has clinched the 33rd Reykjavik Open Chess Tournament 2018?

  1. Pentala Harikrishna
  2. S. P. Sethuraman
  3. Baskaran Adhiban
  4. Vidit Santosh Gujrathi

Answer: C

8. The number of which endangered animal species in the Himalayan region saw an increase recently?

  1. Musk Deer
  2. Domestic Yak
  3. Snow Leopard
  4. Himalayan Black Bear

Answer: C

9. Which state’s assembly passed a bill proposing death penalty in rape cases of girls below the age of 12?

  1. Uttar Pradesh
  2. Haryana
  3. Jharkhand
  4. Bihar

Answer: B

10. Who is appointed as Next Ambassador Of India To Belarus?

  1. Sangeeta Bahadur
  2. Nirupama Rao
  3. Arun Kumar Singh
  4. Meera Kumar

Answer: A

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 18 March 2018

11. किस राष्ट्र ने फिलिस्तीनियों के लिए संयुक्त राष्ट्र राहत एजेंसी में 5 करोड़ डॉलर का दान दिया है?

  1. एक सऊदी अरब
  2. ऑस्ट्रेलिया
  3. कतर
  4. जापान

Answer: C

12. किस देश ने एडीबी के साथ $ 120 मिलियन लोन रेल इंफ्रास्ट्रक्चर में सुधार करने के लिए हस्ताक्षर किए?

  1. इंडिया
  2. पाकिस्तान
  3. इंडोनेसिया
  4. इरान

Answer: A

13. बेलारूस गणराज्य के लिए भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. दिप्ती शेखर
  2. अनिता गोयल
  3. संगीता बहादुर
  4. प्रिया मेहता

Answer: C

13. इंटरनेशनल कॉम्पिटिशन नेटवर्क 2018 (आईसीएन2018) की 17 वीं वार्षिक सम्मेलन की मेजबानी करने वाला कौन सा देश है?

  1. जापान
  2. श्रीलंका
  3. ब्राजील
  4. भारत

Answer: D

14. दुबई में विश्व पैरा एथलेटिक्स ग्रां प्री में एफ -53 / 54 श्रेणी की जेवेलिन प्रतियोगिता में किस भारतीय पैरा-एथलीट ने स्वर्ण पदक जीता था?

  1. देवेन्द्र झाज़रिया
  2. दीपा मलिक
  3. पीआर श्रीजेश
  4. वरुण भाटी

Answer: B

15. लॉस एंजल्स, अमेरिका में बेस्ट ऑफ इंडिया लघु फिल्म समारोह में अभिनेता जैकी श्रॉफ की किस लघु फिल्म को पुरस्कार मिला है?

  1. हलाका
  2. शुनाता
  3. अताल्य
  4. मिहनती

Answer: B

16. विस्डेन इंडिया अल्मनैक 2018 के 6 वें संस्करण में किसका नाम ‘क्रिकेटर ऑफ द ईयर’ रखा गया है?

  1. रोहित शर्मा
  2. एमएस धोनी
  3. विराट कोहली
  4. केएल राहुल

Answer: D

17. भारत के किस शहर में 2018 कृषि उन्नीती मेला शुरू हो गया है?

  1. लखनऊ
  2. नागपुर
  3. नई दिल्ली
  4. जयपुर

Answer: C

18. नडिया महोत्सव का 5 वां संस्करण मध्य प्रदेश के किस जिले में शुरू हुआ है?

  1. होशंगाबाद
  2. धार
  3. भोपाल
  4. अनुपपुर

Answer: A

19. जोएलिन एफ -53 श्रेणी में एशियन रैंक 1 का कौन है?

  1. दीपा मलिक
  2. अन्नू रानी
  3. गुरूमीत कौर
  4. श्रीवास्त्य राय

Answer: A

20. हाल ही में मॉन्ट्रियल उत्सव में कौन से भारतीय फिल्म बैग पुरस्कार?

  1. हल्काना
  2. एल.गौना
  3. अशोक
  4. मणिकारनिका

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 18 March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 18th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 18 March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *