Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 16 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 16 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you waiting for GK Quiz 16 February 2018, then you are in the right place. Here you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world, so for this reason, we provide General Knowledge Questions and Answers here. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions. In below sections, you can find GK Quiz 16 February 2018 in Hindi.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 16 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 16 February 2018 – GK Quiz Today

1. Mr. Nitin Gadkari released India’s first ever Highway Capacity Manual (HCM) in New Delhi which is developed by __________?

A. IISC, Bengaluru
B. NIRJAFT
C. AFRI
D. CSIR – CRRI

Answer: D

2. Name the chess player who won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind in Mumbai?

A. Kishan Gangolli
B. Darpan Inani
C. Ashvin Makwana
D. Soundarya Kumar Pradhan

Answer: A

3. In an effort to strengthen the legislation concerning to small savings schemes, the government is proposing an organization of the various laws into which of the following Act?

A. Small Bank saving Act
B. RBI Act
C. Government Savings Promotion Act
D. Government Securities Act

Answer: C

4. Which of the following human rights lawyer, social activist and an outspoken critic of Pakistan, who passed away recently?

A. Yasmeen Durrani
B. Naila Alam
C. Umar Saif
D. Asma Jahangir

Answer: D

5. Who donates $1.5 tn plan for boosting infrastructure from his salary?

A. Vladamir Putin
B. Narendra Modi
C. Donald Trump
D. None of the above

Answer: C

6. Which country is going to organize Winter Olympics?

A. N Korea
B. S Korea
C. China
D. Russia

Answer: B

7. Who was the first Asian and younger swimmer to swim across seven oceans?

A. Saurav Hedge
B. K. Gopal
C. Rohan More
D. Shailendra Kamat

Answer: C

You can also check: Current Affairs 16 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 16 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. साहित्य अकादमी के नए राष्ट्रपति के रूप में कौन चुने गए हैं?

A. तारसंकर बंद्योपाध्याय
B. चंद्रशेखर कंबारा
C. गोपीनाथ कविराज
D. गुरबक्ष सिंह

Answer: B

9. हाफिज सईद के एक आतंकवादी संगठन ने किस देश को सूचीबद्ध किया है?

A. पाकिस्तान
B. लीबिया
C. सीरिया
D. इराक

Answer: A

10. हाल ही में भारत-रूस कृषि व्यवसाय सम्मेलन किस देश के साथ हुआ था?

A. नई दिल्ली
B. हैदराबाद
C. चेन्नई
D. पटना

Answer: A

11. महमूद अब्बास किस देश का अध्यक्ष है?

A. संयुक्त अरब अमीरात
B. ओमान
C. सऊदी अरब
D. फिलिस्तीन

Answer: D

12. डैक ने कितने करोड़ रुपए प्रस्तावों को मंजूरी दी?

A. 20,000 करोड़
B. 17,000 करोड़
C. 18,956 करोड़
D. 15,935 करोड़

Answer: D

13. Which govt has world’s highest spending?.

A. रूस
B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंडिया
D. अमेरिका

Answer: D

14. सैन्य उपयोग के लिए ओमान में रणनीतिक ड्यूकएम बंदरगाह तक कौन सा देश पहुंचता है?

A. दक्षिण अफ्रीका
B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंडिया
D. फिनलैंड

Answer: C

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your General knowledge skills can check given GK Questions in Hindi. Visit our page Govrecruitment regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 16 February 2018 here which is provided by Latest Current Affairs Quiz.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of favorite new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs along with sports and business current affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page. You can bookmark our page www.govrecruitment.com to get daily updates.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *