Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 15 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 15 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 15 March 2018: Are you looking for 15 March 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 15 March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 15 March 2018 in Hindi also.’

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 15 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 15 March 2018 – GK Quiz Today

1. Which bank launched the ‘InstaOD’. It is an overdraft facility for Small, Micro, and Medium Enterprises?

  1. State Bank Of India
  2. HDFC Bank
  3. ICICI Bank
  4. Axis Bank

Answer: C

2. In India which state has the tallest flag?

  1. Tamilnadu
  2. Karnataka
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: B

3. What is the name of first Multi-Nation Naval exercise at sea Andaman?

  1. RAKSHAK-10
  2. MILES-18
  3. PRAHAR-18
  4. KM-10

Answer: B

4. The Government of India launches the TB-free India Campaign from which city

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Maharashtra
  4. Bangalore

Answer: A

5. Who is the Nepal first Women President?

  1. Yuba Raj Khatiwada
  2. Bidya Devi Bhandari
  3. Gopal Man Shrestha
  4. Janardan Sharma

Answer: B

6. Which company got orders from NPCIL worth Rs.736 Crore?

  1. Larsen & Turbo
  2. NTPC
  3. Ashok Leyland
  4. BHEL

Answer: D

7. The International Solar Energy has partnered with _________ bank to promote solar energy?

  1. New Development Bank
  2. World Bank
  3. International Investment Bank
  4. International Monetary Fund

8. India offered ________ amount of Line of Credit (LoC) to Mauritius for defense procurement?

  1. USD 100 million
  2. USD 200 million
  3. 300 million
  4. USD 400 million

Answer: A

9. The National Crime Records Bureau (NCRB) has celebrated its 33rd Inception Day on which date?

  1. March 11
  2. March 12
  3. 10th March
  4. March 13

Answer: A

10. Indian Country tallest national flag has been unfurled in which place?

  1. Attari Border in Punjab
  2. Belagavi (Belgaum)
  3. Faridabad, Haryana
  4. Amritsar, Punjab

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 15 March 2018

11. भारत सरकार कार्यक्रम के पहले चरण में 2,000 किमी की सीमा और अंतर्राष्ट्रीय कनेक्टिविटी सड़कों को विकसित करने की घोषणा की गई है। चरण 1 परियोजना का अनुमान वित्तीय वर्ष से पूरा करने का अनुमान है?

  1. 2024-25
  2. 2020-21
  3. 2022-23
  4. 2021-22

Answer: D

12. पहली बार भारत-फ्रेंच ज्ञान सम्मेलन किस शहर में आयोजित किया गया था?

  1. लखनऊ
  2. वाराणसी
  3. नई दिल्ली
  4. भोपाल

Answer: C

13. देश में लोकतंत्र के लिए प्रासंगिक विकास संबंधी संवादों पर चर्चा करने के लिए 17 मार्च, 2018 को राजस्थान के शहर में लोकतंत्र का महोत्सव मनाया जाएगा?

  1. बीकानेर
  2. जयपुर
  3. उदयपुर
  4. जैसलमेर

Answer: B

14. दिवालियापन और दिवालियापन कोड के बेहतर कार्यान्वयन के लिए दिवालिएपन और दिवालियापन बोर्ड (भारतीय रिजर्व बैंक) ने दिए गए दलों के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. वित्त मंत्रालय
  2. आरबीआई
  3. सेबी
  4. एसबीआई

Answer: B

15. 2018 इंडियन प्रीमियर लीग (आईपीएल) का सर्वश्रेष्ठ गान सर्वश्रेष्ठ बेस्ट के साथ शुरू किया गया है। बीसीसीआई ने गठबंधन बनाने के लिए किस समूह से सहयोग किया था?

  1. विवो
  2. पेटीएम
  3. स्टार इंडिया
  4. सहारा

Answer: C

16. ओडिशा और छत्तीसगढ़ के बीच महानदी जल विवाद को नदी के पानी को साझा करने के लिए तीन सदस्य महानदी जल विवादों के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है।

  1. संजय किशन कौल
  2. शरद अरविंद बोबडे
  3. अशोक कुमार गांगुली
  4. अजय माणिकराव खानविलकर

Answer: D

17. चिली के नए राष्ट्रपति के रूप में कौन नियुक्त किया गया है?

  1. सेबेस्टियन पिनरा
  2. मिशेल बाचीलेट
  3. कार्लोस इबेनाज डेल कैंपो
  4. फ़ेलिप लाररिक बासकुआन

Answer: A

18. दिल्ली पुलिस के प्रथम आयुक्त का नाम हाल ही में हुआ?

  1. पी.एस. भीण्डर
  2. जयेंद्र नाथ चतुर्वेदी
  3. बजरंग लाल
  4. राजा विजय करन

Answer: B

19. प्रसिद्ध राजनीतिज्ञ बेगम हमदी हबीबुल्ला का हाल ही में निधन हो गया। वह किस राज्य से संबंधित थी?

  1. बिहार
  2. उत्तर प्रदेश
  3. छत्तीसगढ़
  4. ओडिशा

Answer: B

20. चिली की मुद्रा क्या है?

  1. पेसो
  2. यूरो
  3. डॉलर
  4. पौंड

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 15 March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 15th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 15 March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *