Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 15 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 15 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 15 April 2018: Are you looking for 15 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 15 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 15 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 15 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 15 April 2018 – GK Quiz Today

1.  President Ram Nath Kovind has recently returned to India after three African nation’s tour of _____________.

  1. Tanzania, Uganda, and Zambia
  2. Equatorial Guinea, Swaziland and Tanzania
  3. Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia
  4. Uganda, Zambia, and Cameroon

Answer: C

2. Which film got Best Film Special Effects movie at Sixty Five National Film Awards recently?

  1. Bahubali The Conclusion
  2. Mom
  3. Newton
  4. Nagakirtan

Answer: A

3. In which city, Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated Dr. Ambedkar National Memorial?

  1. Bengaluru
  2. Guwahati
  3. Gangtok
  4. New Delhi

Answer: D

4. Which country ranked 130 at Index Of Economic Freedom 2018 recently?

  1. Indonesia
  2. Pakistan
  3. India
  4. Saudi Arabia

Answer: C

5. Name the Indian shooter who became India’s youngest gold medalist at the Commonwealth Games after winning the men’s 25m Rapid Fire Pistol Finals.

  1. Arjun Babuta
  2. Manu Baker
  3. Mehuli Ghosh
  4. Anish Bhanwala

Answer: D

6. Which sportsperson Becomes India’s Youngest CWG Gold Medalist?

  1. Anish Bhanwala
  2. Suresh Kumar
  3. Ramesh Menon
  4. Sathish Kannan

Answer: A

7. Tejaswini Sawant is related to which of the following sports?

  1. Boxing
  2. Shooting
  3. Wrestling
  4. Table Tennis

Answer: B

8. What is the ranking of India in the latest annual Index of Economic Freedom released by a top American think-tank the Heritage Foundation?

  1. 140th
  2. 161st
  3. 130th
  4. 148th

Answer: C

9. In which of the following category, Wrestler Bajrang Punia won his first Commonwealth Games gold medal?

  1. freestyle 65 kg
  2. Greco Roman Wrestling 66 kg
  3. freestyle 86
  4. Greco Roman Wrestling 85 kg

Answer: A

10. Who is the present CEO of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?

  1. Devesh Jha
  2. Atul Agnihotri
  3. Pawan Agarwal
  4. Sandeep Jhajharia

Answer: C

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 15 April 2018

11. 2017 दादा साहब फाल्के पुरस्कार से किसने सम्मानित किया है?

  1. शत्रुघ्न सिन्हा
  2. अमिताभ बच्चन
  3. विनोद खन्ना
  4. श्री देवी

Answer: C

12. 2017 के लिए 65 वें राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों पर किस फिल्म को सर्वश्रेष्ठ फिल्म का पुरस्कार मिला?

  1. न्यूटन
  2. ग्राम रॉकस्टार
  3. नगर्कर्टना
  4. वॉटर बेबी

Answer: B

13. राष्ट्रमंडल खेलों (सीडब्ल्यूजी) में भारत का सबसे कम उम्र के स्वर्ण पदक विजेता कौन बन गया है?

  1. अंजुम मुदगिल
  2. नीरज कुमार
  3. दिव्या काक्रान
  4. अनीश भंवला

Answer: D

14. मानव रहित हवाई वाहन (यूएवी) प्रौद्योगिकी के तेजी से नज़र रखने वाले रोल-आउट के लिए कौन टास्क फोर्स का नेतृत्व करेगा?

  1. जयंत सिन्हा
  2. अरुण जेटली
  3. सुरेश प्रभु
  4. पियुष गोयल

Answer: A

15. 65 वें राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार 2017 में राष्ट्रीय एकता पर सर्वश्रेष्ठ फिल्म के लिए नर्गिस दत्त पुरस्कार किस फिल्म ने जीता था?

  1. आलोरुकम
  2. लालध
  3. ढप्पा
  4. मुराखिया

Answer: C

16. भारत के किन पड़ोसी देश ने सरकारी नौकरियों में आरक्षण खत्म करने का फैसला किया है?

  1. नेपाल
  2. बांग्लादेश
  3. म्यांमार
  4. भूटान

Answer: B

17. गोल्डन कॉमनवेल्थ गेम्स 2018 में पुरुष फ्रीस्टाइल कुश्ती वर्ग में बजरंग पुनिया ने स्वर्ण पदक जीता है?

  1. 68 किग्रा
  2. 57 किग्रा
  3. 60 किग्रा
  4. 65 किलो

Answer: D

18. किस फिल्म ने 2017 के लिए 65 वें राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों पर एक निर्देशक की सर्वश्रेष्ठ पहली फिल्म का इंदिरा गांधी पुरस्कार जीता है?

  1. माँ
  2. भायनाकम
  3. सिन्जर
  4. इरडा

Answer: C

19. किताब “मटकागी मणिपुर-द प्रथम मणिपुरी फीचर फिल्म” किसने लिखी?

  1. इरोम चानू शर्मिला
  2. एम.के. बिनोडिनी देवी
  3. बॉबी वाँगबाम
  4. राजने तेजिंबा

Answer: C

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 15 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 15 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 15 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *