Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 14 March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 14 March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 14 March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 14 March 2018 – GK Quiz Today

1. __________ Bank increases the charges for non-maintenance of Minimum balance?

  1. Dena Bank
  2. Axis Bank
  3. State Bank of India
  4. Vijaya Bank

Answer: C

2. In Which states National Coastal Policing Academy, starts to train police forces in effectively safeguarding country’s shoreline?

  1. Maharashtra
  2. Gujarath
  3. Kerala
  4. Karnataka

Answer: B

3. Which country in India announces the USD 100 Ml LoC for maturities?

  1. Australia
  2. Japan
  3. India
  4. The USA

Answer: C

4. who has nominated as the next head of Press Information Bureau (PIB) w.e.f May 1, 2018?

  1. Sitanshu Kar
  2. Mohan Chandak
  3. Neelam Kapur
  4. Harsh Bhal

Answer: A

5. In Varanasi, who launched a number of Schemes for poor people?

  1. Shri Vivek Misra
  2. Shri Suresh Prabhu
  3. Narendra Modi
  4. Narayana Swamy

Answer: C

6. In an event in Nasik, which actor was honored with a ‘Godavari Gaurav’ award?

  1.  Amitabh Bachchan
  2. Kamal Hassan
  3. Amol Palekar
  4. Shatrughan Sinha

Answer: C

7. International Solar Alliance (ISA) founding conference was held in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Gurugram
  4. Hyderabad

Answer: A

8. Who conferred with FMSCI National MotorSports Person of the Year 2017?

  1. Arjun Maini
  2. Anindith Reddy
  3. Jehan Daruvala
  4. Armaan Ebrahim

Answer: B

9. To prevent the bank fraud, the government has made a passport mandatory for loans above _______ Amount?

  1. Rs. 75 Crores
  2. Rs. 20 Crore
  3. Rs. 55 Crore
  4. Rs. 50 Crore

Answer: D

10. Which type of bill was introduced in Lok Sabha recently?

  1. Fugitive Economic Offenders Bill And Chit Funds Amendment Bill
  2. The Consumer Protection Bill, 2018
  3. The Goods and Services Tax (Compensation to States) Amendment Bill, 2017
  4. The National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second (Amendment) Bill, 2017

Answer: A

 

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 14 March 2018

11. दिल्ली अंत टीबी शिखर सम्मेलन का उद्घाटन करने और टीबी मुक्त नि: शुल्क अभियान शुरू करने के लिए किससे?

  1. श्री नरेंद्र मोदी
  2. श्री अरुण जेटली सी
  3. दिनेश यादव डी
  4. श्री वेंकटेश कुमार

Answer: A

12. इंटरनेशनल सोलर एलायंस (आईएसए -2018) के संस्थापक सम्मेलन में भारत ने 15 देशों में 27 सौर ऊर्जा परियोजनाओं का समर्थन करने के लिए कितनी मात्रा में ऋण प्रदान किया है?

  1. $ 1.0 बिलियन
  2. 1.4 अरब डॉलर
  3. $ 2.0 बिलियन
  4. $ 2.4 बिलियन

Answer: B

13. ओडिशा के बीच महानदी जल विवाद को सुलझाने के लिए किस राज्य के केन्द्रीय सरकार के फार्म ट्रिब्यूनल?

  1. छत्तीसगढ़
  2. तमिलनाडू
  3. केराला
  4. आंध्र प्रदेश

Answer: A

14. केंद्रीय मंत्री को केंद्रीय उड्डयन मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार दिया गया है?

  1. पीयूष गोयल
  2. प्रकाश जावड़ेकर
  3. सुरेश प्रभु
  4. नरेंद्र सिंह तोमर

Answer: C

15. कर्नाटक के विकास ग्रैमीना बैंक (केवीजीबी) का मुख्यालय कहां है?

  1. बागलकोट
  2. धारवाड़
  3. उडुपी
  4. विजयपुरा

Answer: B

16. कौन सा ऑनलाइन भुगतान सेवा प्रदाता 5 साल के लिए इंडियन प्रीमियर लीग (आईपीएल) के आधिकारिक अंपायर पार्टनर बन गया है?

  1. फ्लिपकार्ट
  2. जिओमोनी
  3. पेटीएम
  4. फोन पे

Answer: C

17. दक्षिण एशियाई क्षेत्रीय राष्ट्रों के साथ मिलकर भारतीय वायु सेना (आईएएफ) के पहले एचएडीआर अभ्यास ‘सामवेन्दन’ ने किस भारतीय राज्य के तट से शुरुआत की है?

  1. गुजरात
  2. पश्चिम बंगाल
  3. तमिलनाडु
  4. केरल

Answer: D

18. प्रेस सूचना ब्यूरो (पीआईबी) की वर्तमान चीफ कौन है?

  1. आर वेंकटेश्वरलू
  2. एस एम खान
  3. फ्रैंक नोरोन्हा
  4. संजीव श्रीवास्तव

Answer: C

19. संयुक्त विश्व कुश्ती द्वारा जारी 65 किलो वजन श्रेणी रैंकिंग में विश्व की नंबर 2 रैंकिंग हासिल करने के लिए भारतीय महिला पहलवान को नाम दें?

  1. Sakshi Malik
  2. Navjot Kaur
  3. Bajrang Punia
  4. Sangeeta Phogat

Answer: C

20. किस स्थान पर एमआईएलएस -18 नामक समुद्र में पहली बार बहुराष्ट्रीय नौसैनिक अभ्यास का आयोजन किया गया था?

  1. अंडमान समुद्र
  2. लाल सागर
  3. फारस की खाड़ी
  4. अरब सागर

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 14 March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 10th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 14 March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *