Home > Daily GK Questions > GK Today | GK Quiz 14 January 2018 | Latest GK Questions and Answers | Hindi GK Quiz Today

GK Today | GK Quiz 14 January 2018 | Latest GK Questions and Answers | Hindi GK Quiz Today

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 14 January 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions.

GK Today | GK Quiz 14 January 2018 | Latest GK Questions and Answers | Hindi GK Quiz Today

General Knowledge Questions – GK Quiz 14 January 2018 – GK Quiz Today

1. Which country formally joined as the new non-permanent member of UNSC?

A. Egypt
B. Poland
C. Japan
D. India

Answer: B

2. Who is appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Kia Motors India (KMI)?

A. Kookhyun Shim
B. Sharat Malhotra
C. Shiva Kesava
D. Suraendar Singh

Answer: A

3. In which state did CCEA approve construction, operation, and maintenance of 2-lane bi-directional Zojila Tunnel on 3 January 2018?

A. Jammu & Kashmir
B. Uttarakhand
C. Himachal Pradesh
D. Arunachal Pradesh

Answer: A

4. In which material did the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved mandatory packaging of foodgrains and sugar?

A. Cotton
B. Nylon
C. Paper
D. Jute

Answer: D

5. Which Indian state hosted World Book Fair 2018 with focus on environment?

A. Kerala
B. Maharastra
C. New Delhi
D. Assam

Answer: C

6. Who inaugurated the online portal ‘NARI’ for women empowerment in New Delhi on 2 January 2018?

A. Nirmala Sitharaman
B. Ram Nath Kovind
C. Maneka Sanjay Gandhi
D. Venkaiah Naidu

Answer: C

7. The Rajasthan State Government tied up with which bank to promote and nurture startups in the state?

A. ICICI Bank
B. PNB
C. HDFC Bank
D. SBI

Answer: C

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 14 January 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. 2018 की आकांक्षात्मक जिले के परिवर्तन पर सम्मेलन कहां है?

A. बिहार
B. मणिपुर
C. दिल्ली
D. कर्नाटक

Answer: C

9. गेल किस राज्य में भारत का पहला कोयला-टू-गैस कनवर्ज़न प्लांट स्थापित करना है?

A. कर्नाटक
B. ओडिशा
C. पश्चिम बंगाल
D. राजस्थान

Answer: B

10. स्वच्छ अदम स्वच्छ भारत पहल के लिए हाल ही में किसके पद के लिए एडवोकेसी एंबेसडर नियुक्त किया गया है?

A. अक्षय कुमार
B. विद्या बालन
C. काजोल
D. अजय देवगन

Answer: C

11. किस राज्य में चौथा अंतर्राष्ट्रीय धर्म- धम्म सम्मेलन का उद्घाटन किया जाता है?

A. मध्य प्रदेश
B. बिहार
C. हरयाणा
D. गुजरात

Answer: B

12. अरोड़ा संयंत्र, दुनिया का सबसे बड़ा सौर-ताप विद्युत संयंत्र, किस देश में स्थापित किया जाएगा?

A. चीन
B. न्यूजीलैंड
C. उत्तर कोरिया
D. ऑस्ट्रेलिया

Answer: D

13. दक्षिण ऑस्ट्रेलिया की राजधानी शहर क्या है?

A. सिडनी
B. मेलबोर्न
C. ब्रिस्बेन
D. एडिलेड

Answer: D

14. गैस अथॉरिटी ऑफ इंडिया लिमिटेड (गेल) के अध्यक्ष कौन हैं?

A. मुकेश कुमार सुराना
B. संजीव सिंह
C. बी सी त्रिपाठी
D. डी राजकुमार

Answer: C

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *