Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 14 April 2018: Are you looking for 14 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 14 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 14 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 14 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 14 April 2018 – GK Quiz Today

1. Australia has recently won the 27th Azlan Shah Cup, the trophy is associated with which sport?

  1. Cricket
  2. Badminton
  3. Hockey
  4. Foot Ball

Answer: C

2. The historical Aga Khan Palace is located in which place?

  1. Pune
  2. Hyderabad
  3. Mumbai
  4. New Delhi

Answer: A

3. Global Financial Development Report is published annually by which of the following international organizations?

  1. International Monetary Fund
  2. Asian Development Bank
  3. World Bank
  4. World Economic Forum

Answer: C

4. Who signed an agreement for Its first International Project recently?

  1. NHAI
  2. SETC
  3. NRI
  4. Ashok Leyland

Answer: A

5. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of ______________ of Union Territories.

  1. Chief Minister
  2. MPs
  3. Lieutenant Governors
  4. MLAs

Answer: C

6. Name the wrestler who has bagged India’s first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018.

  1. Bajrang Singh
  2. Narasimhan Das
  3. Praful Joshi
  4. Rahul Aware

Answer: D

7.  An Indian consortium consisting of IOCL, BPCL and HPCL signed an MoU with ______________ on the sidelines of the 16 International Energy Forum Ministerial.

  1. Dubai Emirates
  2. Riyadh Sonares
  3. Qatar Emirates
  4. Saudi Aramco

Answer: D

8. Name the Senior IPS officer who was appointed as Director General of Central Industrial Security Force (CISF).

  1. Ashok Singh
  2. Rajesh Ranjan
  3. Mahipal Shekhawat
  4. Vipin Badnore

Answer: B

9. What is the capital city of Zambia?

  1. Mozambique
  2. Harare
  3. Lusaka
  4. Lebanon

Answer: C

10. Name the badminton player who has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.

  1. Prannoy H. S.
  2. Kidambi Srikanth
  3. Sai Praneeth B
  4. Sameer Verma

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 14 April 2018

11. किस राज्य के मुख्यमंत्री श्री सरबानंद सोनोवाल ने किसानों को एपीएआरटी परियोजना के तहत प्राथमिकता देने की प्रतिज्ञा की?

  1. असम
  2. तमिलनाडू
  3. केराला
  4. कर्नाटक

Answer: A

12. विटामिन डी की कमी का पता लगाने के लिए कौन से स्थान शुरू किया गया है?

  1. फूड रेगुलेटरी पोर्टल
  2. स्टैन्डर्ड्स डेवलपिंग ऑर्गनाइजेशन
  3. यूएसएए गेन
  4. एफ एस एस ए आई

Answer: D

13. दिल्ली की इंदिरा गांधी इंटरनेशनल (आईजीआई) हवाई अड्डे पर हाल ही में कौन सी स्थिति है?

  1. 14
  2. 16
  3. 18
  4. 20

Answer: D

14. कौन से राज्य दुनिया का सबसे बड़ा सौर पार्क हाल ही में आएगा?

  1. गुजरात
  2. तमिल नाडू
  3. बंगाल
  4. केराला

Answer: A

15. हाल ही में कॉमनवेल्थ गेम्स में भारत की पहली कुश्ती की स्वर्ण पदक किसने जीता?

  1. राहुल साहब
  2. सुरेश अय्यर
  3. नरेश कुमार
  4. दिनेश कार्तिक

Answer: A

16. कौन सा देश हाल ही में सरकारी नौकरियों में आरक्षण समाप्त करता है?

  1. पाकिस्तान
  2. ईरान
  3. इराक
  4. बांग्लादेश

Answer: D

17. एडीबी द्वारा किए गए सर्वेक्षण के अनुसार कितने प्रतिशत भारतीय अर्थव्यवस्था में वृद्धि हुई?

  1. 7.6%
  2. 5.2%
  3. 4.8%
  4. 3.6%

Answer: A

18. सीआईएसएफ के डीजी के रूप में हाल ही में कौन नियुक्त किया गया है?

  1. राजेश रंजन
  2. नरेश अय्यर
  3. सुरेश राजन
  4. विवेक राजन

Answer: A

19. हाल ही में नेविगेशन सैटेलाइट आईआरएनएसएस-1 एल किसने लॉन्च किया?

  1. इसरो
  2. नासा
  3. जापान एयरोस्पेस एक्सप्लोरेशन एजेंसी
  4. अंतरिक्ष अध्ययन संस्थान (कैलिफ़ोर्निया)

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 14 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 14 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 14 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *