Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 13 March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 13 March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 13 March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 13 March 2018 – GK Quiz Today

1. The National Legislators Conference 2018 was held in which city?

  1. New Delhi
  2. Bangalore
  3. Ahmedabad
  4. Mumbai

Answer: A

2. In which place first Ever Multinational Naval exercise has done at sea?

  1. Lakshadweep Islands
  2. North Sentinel Island
  3. Maldives
  4. Andaman and Nicobar Islands

Answer: D

3. GST approves the rollout of the e-way bill from which day?

  1. 1st May 2018
  2. 1st April 2018
  3. July 1st 2018
  4. 1st December 2018

Answer: B

4. The WINGS INDIA 2018 was held in which city?

  1. Hyderabad
  2. Kochi
  3. Chennai
  4. Bangalore

Answer: A

5. Which Union Minister has got the additional charge of Civil Aviation Ministry?

  1. Shri Arun Jaitley
  2. Rajesh Sharma
  3. Shri Suresh Prabhu
  4. Shri Prakash Javadekar

Answer: C

6. Which country in the world Won Best Exhibitor Award At ITB- Berlin?

  1. Indonesia
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. India

Answer: D

7. Which country won 27th Sultan Azlan Shah Cup recently?

  1. Australia
  2. South Korea
  3. New Zealand
  4. India

Answer: A

8. Which Bank in India has signed the International Solar Alliance Pact to promote solar energy?

  1. Asian Development Bank
  2. Bank of Bahrain and Kuwait
  3. Bank of America
  4. Barclays Bank

Answers: A

9. Which country has won the “Best Exhibitor Award ” at ‘ITB- Berlin World Tourist Meet’ 2018?

  1. India
  2. Germany
  3. Australia
  4. France

Answer: A

10. Which country has launched a hypersonic missile called an ideal weapon?

  1. Japan
  2. India
  3. Russia
  4. Indonesia

Answer: C

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 13 March 2018

11. प्रेस सूचना ब्यूरो (पीआईबी) का नया प्रमुख कौन होगा?

  1. कपिल मेहता
  2. अरुण जोशी
  3. सीतांशु कार
  4. फ्रैंक नोरोन्हा

Answer: C

12. किस देश ने “एक आदर्श हथियार” नामक एक हाइपरसोनिक मिसाइल लॉन्च की है?

  1. जापान
  2. भारत
  3. रूस
  4. संयुक्त राज्य अमेरिका

Answer: C

13. भारत की सबसे बड़ी मीडिया एंड एंटरटेनमेंट सर्विसेज मार्केट – एनटीईटेक 2018 का उद्घाटन किस शहर में हुआ है?

  1. मुंबई
  2. नई दिल्ली
  3. हैदराबाद
  4. इंदौर

Answer: A

14. अंतर्राष्ट्रीय सौर एलायंस (आईएसए) ने किस वर्ष तक 1000 गीगावॉट सौर ऊर्जा की तैनाती करने का लक्ष्य रखा है?

  1. 2022
  2. 2025
  3. 2030
  4. 2050

Answer: C

15. 22 वें फेडरेशन कप के वरिष्ठ राष्ट्रीय एथलेटिक्स चैंपियनशिप में सूचीबद्ध एथलीटों में से कौन स्वर्ण जीतने के लिए राष्ट्रीय रिकॉर्ड बनाया था?

  1. एल सुरिया
  2. सिद्धार्थ यादव
  3. पी सुरेखा
  4. तेजसविन् शंकर

Answer: D

16. नागरिक उड्डयन और एयरोस्पेस ‘विंग्स इंडिया 2018’ पर द्विवार्षिक घटना का विषय क्या है?

  1. एयरोस्पेस का भारत-विश्व
  2. सब यूडेन, सब जुडेन
  3. भरत-एक छत
  4. भारत-वैश्विक विमानन केंद्र

Answer: D

17. पतंगराव कदम जो हाल ही में निधन हो गया था, वह कौन सा पार्टी है?

  1. भारतीय जनता पार्टी
  2. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस
  3. अखिल भारतीय तृणमूल कांग्रेस
  4. बहुजन समाज पार्टी

Answer: B

18. इंटरनेशनल सोलर एलायंस किस स्थान पर स्थापित की गई थी?

  1. बीजिंग
  2. न्यूयॉर्क
  3. पेरिस
  4. मेलबोर्न

Answer: C

19. मीलान 2018 के 10 वीं संस्करण के हिस्से के रूप में, कौन सा पहले राष्ट्रव्यापी नौसैनिक अभ्यास अंडमान सागर में शुरू हो गया है?

  1. नेवी -18
  2. COAST-18
  3. एमआईईएलएस -18
  4. एसईए -18

Answer: C

20. संगठन की गलत जोड़ी और उसके मुख्यालय की पहचान करें?

  1. अफ्रीकी विकास बैंक (एएफडीबी) – अबिजान, कोटे डी आइवर
  2. एशियाई विकास बैंक (एडीबी) – न्यूयॉर्क, संयुक्त राज्य अमेरिका
  3. एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक (एआईआईबी) – बीजिंग, चीन
  4. नया विकास बैंक (एनडीबी) – शंघाई, चीन

Answer: B

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 13 March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 10th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 13 March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *