Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you waiting for GK Quiz 13 February 2018, then you are in the right place. Here you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world, so for this reason, we provide General Knowledge Questions and Answers here. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions. In below sections, you can find GK Quiz 13 February 2018 in Hindi.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 February 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 13 February 2018 – GK Quiz Today

1. Which is the first railway zone in India with 100% LED Lighting at railway stations?

A. North Eastern Railway
B. South Central Railway
C. South Western Railway
D. North Central Railway

Answer: B

2. What is full form of NPCI?

A. National Pay Commission of India
B. National Payments Corporation of India
C. National Payment Commission of India
D. Nationwide Pay Corporation of India

Answer: B

3. Which industry awarded the Golden Peacock Award 2017 for corporate social responsibility (CSR)?

A. Reliance Industries Limited (RIL)
B. Larson & Toubro Limited
C. Tata Motors Limited
D. HSBC India

Answer: A

4. Which country all over the world named as a most traffic-congested country in 2017?

A. United States
B. Indonesia
C. Russia
D. Thailand

Answer: D

5. As per NITI Aayog reports, which state topped the Health Index progressive report?

A. Kerala
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Tamil Nadu

Answer: A

6. Rajim Kumbh Mela is organized in which state?

A. Jharkhand
B. Punjab
C. Chhattisgarh
D. Haryana

Answer: C

7. In the state of Karnataka, Almatti Dam is built on which river?

A. Krishna River
B. Kaveri River
C. Godavari River
D. Brahmaputra River

Answer: A

 

You can also check: Current Affairs 13 February 2018

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 13 February 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. किस नेता ने विद्यार्थियों के जीवन को बेहतर बनाने के लिए आग्रह किया है?

A. राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद
B. श्री नरेंद्र मोदी
C. श्री रमेश गुप्ता
D. श्री नरेश अय्यर

Answer: A

9. आईसीसी की पहली स्वतंत्र महिला निदेशक कौन बन गया है?

A. सावित्री जिंदल
B. इंद्र नूयी
C. चंदा कोचर
D. लीना तिवारी

Answer: B

10. कौन सा देश दुबई के लिए 2017 में एक स्रोत बाजार के रूप में शीर्ष स्थान बरकरार रखता है?

A. रूस
B. चीन
C. सऊदी अरब
D. इंडिया

Answer: D

11. अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट परिषद (आईसीसी) का मुख्यालय कहां है?

A. हेग, नीदरलैंड
B. जिनेवा, स्विट्जरलैंड
C. दुबई, संयुक्त अरब अमीरात
D. पेरिस, फ्रांस

Answer: C

12. 2017 में दुनिया में सबसे अधिक शहर यातायात वाले शहर कौन-सा शहर है?

A. लॉस एंजिलस
B. लंडन
C. मास्को
D. पेरिस

Answer: A

13. निम्न में से कौन सा देश सौर ऊर्जा का सबसे बड़ा उत्पादक देश बन गया है?

A. चीन
B. जापान
C. इंडिया
D. अमेरीका

Answer: A

14. बर्ड फ्लू पर भारत से कौन सा देश पोल्ट्री आयात पर रोक लगा सकता है?

A. बांग्लादेश
B. नेपाल
C. सऊदी अरब
D. इराक

Answer: C

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your General knowledge skills can check given GK Questions in Hindi. Visit our page Govrecruitment regularly for GK Hindi Quiz. Check GK Quiz 13 February 2018 here which is given on the basis of Latest Current Affairs Quiz.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs along with sports and business current affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page. You can bookmark our page www.govrecruitment.com to get daily updates.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *