Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 13 April 2018: Are you looking for 13 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 13 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 13 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 13 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 13 April 2018 – GK Quiz Today

1. How many million pounds did State Bank of India Launches UK capital?

  1. 225
  2. 350
  3. 480
  4. 560

Answer: A

2. Who appointed as the Director General of Indian Council of Medical Research?

  1. Soumya Swaminathan
  2. Chandra Shekar
  3. Balram Bhargava
  4. Harpreet Sandhu

Answer: C

3.  Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in _________________.

  1. Bengaluru
  2. Kochi
  3. New Delhi
  4. Chennai

Answer: C

4. Which day is celebrated as National Safe Motherhood Day recently?

  1. April 11
  2. May 6
  3. June 3
  4. July 16

Answer: A

5. The 11th Hindi Congress will be held in August 2018 in which Country?

  1. Srilanka
  2. Bangladesh
  3. UK
  4. Mauritius’

Answer: D

6. Who appointed as the NASSCOM Chairman?

  1. Rishad Premji
  2. Naresh Singh
  3. Suresh Kumar
  4. Ramesh Kumar

Answer: A

7. Ministry of Corporate affairs has recently constituted a committee headed by which person for reviewing enforcement of CSR Provisions under Companies Act 2013?

  1. Manmohan Juneja
  2. Finance Minister – Arun Jaitley
  3. Subash Chandra Garg
  4. N Gopalaswami

Answer: A

8. Indian shooter Om Prakash Mitharval settled for the bronze medal in the men’s _______________ at the 21st Commonwealth Games at Gold Coast, Australia.

  1. 10m Pistol Event
  2. None of the Given options is true
  3. Double Trap Event
  4. 50m Pistol Even

Answer: D

9. Which state Tenth DefExpo India began recently?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Tamilnadu
  4. Bihar

Answer: C

10. 10th edition of the Defence Expo has been inaugurated by PM Narendra Modi recently, it is held in which of the following Cities?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Agartala
  4. Chennai

Answer: D

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 13 April 2018

11. एशियाई विकास बैंक द्वारा हाल ही में प्रकाशित रिपोर्ट के मुताबिक – “एशियाई विकास आउटलुक” भारत के आर्थिक विकास का अनुमान है
2019-20 की वित्तीय वर्ष के लिए निम्न दर?

  1. 7.6%
  2. 7.3%
  3. 8.1%
  4. 7.5%

Answer: A

12. आरबीआई ने हाल ही में 30 लाख रुपये लगाए हैं जिनमें से निम्नलिखित हैं: आय पर बैंक द्वारा जारी दिशानिर्देशों का पालन न करने के लिए भारतीय बैंक मान्यता और संपत्ति वर्गीकरण?

  1. पंजाब नेशनल बैंक
  2. यूको बैंक
  3. आईडीबीआई बैंक
  4. कैनरा बैंक

Answer: C

13. इनमें से कौन सा बैंक लगभग 400 अरब रुपये का जुर्माना लगाने की योजना बना रहा है 2019 के वित्तीय वर्ष में बांड के माध्यम से बाजार में?

  1. हाँ बैंक
  2. नाबार्ड
  3. एसबीआई
  4. सिडबी

Answer: B

14. राष्ट्रीय सुरक्षित मातृत्व दिवस हर साल मनाया जाता है निम्नलिखित तिथियां, इस वर्ष के लिए थीम “आदरणीय मातृत्व देखभाल” है?

  1. अप्रैल 03 वीं
  2. अप्रैल 19
  3. 28 अप्रैल
  4. 11 अप्रैल

Answer: D

15. भारत ने किस देश को हाल ही में ज्ञापन समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए थे?

  1. दुबई
  2. यूएसए
  3. नेदरलैंड्स
  4. इन्डोनेशिया

Answer: A

16. इनमें से कौन से खेल खिलाड़ी ने स्वर्ण पदक जीता है राष्ट्रमंडल खेलों को गोल्ड कोस्ट, ऑस्ट्रेलिया में आयोजित किया जा रहा है, यह 12 वीं स्वर्ण है इस आयोजन में भारत के लिए पदक?

  1. श्रेयासी सिंह
  2. मोथवाल
  3. अपूर्वी चंदेल
  4. मेहुली घोष

Answer: A

17. एशियाई विकास बैंक द्वारा हाल ही में प्रकाशित रिपोर्ट के मुताबिक – “एशियाई विकास आउटलुक” भारत के आर्थिक विकास का अनुमान है
2018-19 के वित्तीय वर्ष के लिए निम्न दर?

  1. 6.9%
  2. 7.3%
  3. 7.1%
  4. 7.5%

Answer: B

18. भारत और विश्व एक्सपो 2020 ______________ 5 वर्षों में एक बार आयोजित विश्व प्रतिष्ठान 2020 में भारत के मंडप के लिए प्रतिभागियों के अनुबंध पर हस्ताक्षर किए।

  1. रियाद
  2. म्यांमार
  3. सऊदी अरब
  4. दुबई

Answer: D

19. किसने हाल ही में भारत की पहली सर्व-इलेक्ट्रिक हाई-स्पीड ट्रेन का उद्घाटन किया?

  1. श्री नरेंद्र मोदी
  2. श्री विवेक मिश्रा
  3. नरेश सिंह
  4. श्री रमेश कुमार

Answer: A

20. कौन सा शहर आठ रंगमंच ओलंपिक ने हाल ही में संपन्न हुआ?

  1. मुंबई
  2. चेन्नई
  3. हैदराबाद
  4. पटना

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 13 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 13 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 13 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *