Home > Daily GK Questions > GK Today | GK Quiz 12 January 2018 | Latest GK Questions and Answers | Hindi GK Quiz Today

GK Today | GK Quiz 12 January 2018 | Latest GK Questions and Answers | Hindi GK Quiz Today

GK Quiz Today, Hindi GK: Are you waiting for GK Quiz 12 January 2018, then you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान on this page. We provide Latest GK Questions and Answers, Hindi GK Today for the sake of candidates who prepare for the Government Jobs or any other interviews. Improving General Knowledge Skills is very important in this competitive world. GK Quiz Today, General Knowledge Questions, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days.

We suggest that check Daily GK Questions at Govrecruitment for high-quality General Knowledge questions. Read these General Knowledge Questions and take GK Quiz to enhance your skills. Govrecruitment team also free job alerts for government job notifications in addition to the GK in Hindi, Hindi GK Questions.

GK Today | GK Quiz 12 January 2018 | Latest GK Questions and Answers | Hindi GK Quiz Today

General Knowledge Questions – GK Quiz 12 January 2018 – GK Quiz Today

1. Which initiative is launched by BSES Rajdhani Power Ltd to maximise rooftop solar power use in South and West Delhi?

A. Solar Power Initiative
B. Solar City Initiative
C. Solar Panel Initiative
D. Smart City Initiative

Answer: B

2. At BSF Academy, which state hosted the Annual Conference of DGPs and IGPs?

A. Jharkhand
B. Odisha
C. Madhya Pradesh
D. Assam

Answer: C

3. Which state directed all District Collectors and Police Superintendents to take action against people who use unauthorized loudspeakers at religious and public places?

A. Karnataka
B. Arunachal Pradesh
C. Andra Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer: D

4. Which state is going to host Transformation of Aspirational Districts 2018 conference?

A. Punjab
B. Bihar
C. Manipur
D. New Delhi

Answer: D

5. India’s first National Park for differently abled people was inaugurated by KTR in which city of Telangana state?

A. Hyderabad
B. Karimnagar
C. Nizamabad
D. Warangal

Answer: A

6. According to the Sri Lanka Tourism Development Authority reports, which country is Sri Lanka’s top source of tourists in 2017?

A. Canada
B. India
C. Australia
D. Pakistan

Answer: B

7. Name the judiciary who headed Supreme Court’s declaration that playing National Anthem before screening movies in cinema halls is optional?

A. D Y Chandrachud
B. Dipak Misra
C. R F Nariman
D. JS Khehar

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 12 January 2018

हमारी टीम आपके लिए नवीनतम जीके हिंदी प्रश्नों को उपलब्ध कराने में बहुत कड़ी मेहनत करती है। जो उम्मीदवार आपके ज्ञान को बढ़ाना चाहते हैं, उन्हें हिंदी में दिए गए जी के प्रश्नों की जांच कर सकते हैं। जीके हिंदी प्रश्नोत्तरी के लिए नियमित रूप से हमारे पेज पर जाएं।

8. जून 2018 तक कौन सा अंतर्राष्ट्रीय बैंक अपने पहले अमेरिकी डॉलर-बयाना बांड जारी करने की योजना बना रहा है?

A. वर्ल्ड बैंक
B. अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
C. आसियन डेवलपमेंट बैंक
D. आसियन इंफ्रास्ट्रक्चर इन्वेस्टमेंट बैंक

Answer: D

9. किस देश ने हिमालयी हाइड्रो एक्सपो 2018 की मेजबानी की?

A. इंडिया
B. पाकिस्तान
C. नेपाल
D. म्यांमार

Answer: C

10. भारतीय संविधान में राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांतों को शामिल करने का क्या उद्देश्य है?

A. सामाजिक लोकतंत्र
B. राजनीतिक लोकतंत्र
C. सामाजिक और आर्थिक लोकतंत्र
D. गांधीवादी लोकतंत्र

Answer: C

11. जिनेवा-आधारित विश्व व्यापार परिषद के सतत विकास (डब्ल्यूबीसीएसडी) का कौन कार्यभार संभाला है?

A. भूपेंद्र कांथाला
B. सनी वर्गीस
C. गुरदीप सिंह
D. सुनील चौहान

Answer: C

12. भारत के संविधान का कौन सा भाग कल्याणकारी राज्य के मॉडल का वर्णन करता है?

A. मौलिक अधिकार
B. बुनियादी कर्तव्य
C. प्रस्तावना
D. राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत

Answer: D

13.भारतीय तट रक्षक जहाज सी -161 (आईसीजीएस सी -161) को शुक्रवार को गुजरात में किस शहर में जोड़ा गया था?

A. सूरत
B. वडोदरा
C. पोरबंदर
D. अहमदाबाद

Answer: C

14. किस राज्य ने संभ्रांत महिला राष्ट्रीय मुक्केबाजी चैंपियनशिप के दूसरे संस्करण की मेजबानी की?

A. हरयाणा
B. पंजाब
C. मणिपुर
D. मिजोरम

Answer: A

Our team works very hard to provide latest Hindi GK Questions for you. Candidates who want to increase your knowledge can check given GK Questions in Hindi. Visit our page regularly for GK Hindi Quiz.

These given General Knowledge Questions are taken from the headlines of popular new papers. Provided GK Questions will cover all national, international Current Affairs. If you find this Today’s GK Quiz article is useful, don’t hesitate to share with your friends. You can check Yesterday’s GK Quiz on our page.

About Mukunda Devineni

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *