Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 12 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 12 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 12 April 2018: Are you looking for 12 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 12 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 12 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 12 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 12 April 2018 – GK Quiz Today

1. Murugappa Gold Cup is related to which sport?

  1. Football
  2. Hockey
  3. Cricket
  4. Table Tennis

Answer: B

2. With which of the following lender Indian Army has signed a Memorandum of Understanding on the Defence Salary Package?

  1. SBI
  2. ICICI
  3. HDFC
  4. IndusInd

Answer: C

3. Which bank Launches UK Subsidiary With 225 Million Pounds Capital?

  1. SBI
  2. Dena bank
  3. Canara Bank
  4. Yes Bank

Answer: A

4. Who is called the father of Modern Genetics?

  1. William Bateson
  2. Robert Hooke
  3. E J Butler
  4. F O Bower

Answer: A

5. Union Minister, Suresh Prabhu launched digital initiatives by EIC for ease of export at New Delhi. EIC stands for _________?

  1. Export Inspection Council
  2. Export International Corporation
  3. Experience Inspection Council
  4. Export International Council

Answer: A

6. Who Inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting recently?

  1. Arun Jaitley
  2. Ramesh Kumar
  3. Suresh Menon
  4. Narendra Modi

Answer: D

7. National Technology Day is celebrated on which date?

  1. 1st May
  2. 11th May
  3. 31st May
  4. 21st May

Answer: B

8. India’s first high-speed electric locomotive has been flagged off from which state?

  1. Assam
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Bihar

Answer: D

9. In which of the following city, an International Conference on Human Rights in South Asia was organized recently?

  1. New Delhi
  2. Dhaka
  3. Beijing
  4. Kathmandu

Answer: D

10. With Which country China Signed MoU Along Belt And Road Initiative?

  1. Malaysia
  2. Singapore
  3. Pakistan
  4. India

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 12 April 2018

11. जिस राज्य ने हाल ही में एनआईटीआई फोरम की अपनी पहली बैठक की मेजबानी की है, उसकी राजधानी शहर में नीती आइयू की इकाई है।

  1. असम
  2. सिक्किम
  3. त्रिपुरा
  4. अरुणाचल प्रदेश

Answer: C

12. मार्ग किलोमीटर के संदर्भ में निम्न में से कौन सा सबसे बड़ा क्षेत्र है?

  1. पश्चिमी रेलवे
  2. पूर्वी रेलवे
  3. उत्तरी रेलवे
  4. दक्षिणी रेलवे

Answer: C

13. निम्नलिखित देश के साथ, बेल्ट और रोड पर तीसरे पक्ष के बाजारों में अधिक सहयोग को बढ़ावा देने के लिए चीन ने बीजिंग में एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. स्विट्जरलैंड
  2. मॉरीशस
  3. इंडोनेशिया
  4. सिंगापुर

Answer: D

14. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया अरुण III जल विद्युत परियोजना में कुल 80 अरब रुपये का निवेश करेगा। यह परियोजना किस देश में स्थित है?

  1. भारत
  2. बांग्लादेश
  3. म्यांमार
  4. नेपाल

Answer: D

15. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने ______________ में 16 वीं अंतर्राष्ट्रीय ऊर्जा मंच की मंत्री की बैठक का उद्घाटन किया।

  1. काठमांडू
  2. नई दिल्ली
  3. पुणे
  4. ढाका

Answer: B

16. निम्नलिखित शहरों में से कौन सा गंगा किनारे पर स्थित नहीं है?

  1. कानपुर
  2. पटना
  3. आगरा
  4. वाराणसी

Answer: C

17. निम्नलिखित में से कौन प्रथम महिला ओलंपिक चैंपियन था?

  1. हेलेन जैक्सन
  2. चार्लोट कूपर
  3. एग्नेस मॉर्टन
  4. लुईस मार्टिन

Answer: B

18. निम्नलिखित में से कौन सा भारत में सबसे बड़ा सिंचाई नहर है?

  1. बकिंघम नहर
  2. सिरहिन्द नहर
  3. इंदिरा गांधी नहर
  4. सतलज यमुना लिंक नहर

Answer: C

19. कौन सा देश दक्षिण एशिया में मानवाधिकार पर 2018 अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन की मेजबानी कर रहा है?

  1. भारत
  2. नेपाल
  3. दक्षिण कोरिया
  4. चीन

Answer: B

20. एफ एस एस ए आई ने युवाओं के बीच विटामिन डी की कमी (वीडीडी) को संबोधित करने के लिए कौन से परियोजना शुरू की है?

  1. प्रोजेक्ट स्काई
  2. जेक्ट सन
  3. प्रोजेक्ट धूप
  4. प्रोजेक्ट सनलाइट

Answer: C

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 12 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 12 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 12 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 17 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 17 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 17 April 2018: Are you looking for 17 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *