Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 11th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 11th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 11th March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 11th March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 11th March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 11th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 11th March 2018  – GK Quiz Today

1. Which government in India has launched the Women Entrepreneurship Hub?

  1. Karnataka
  2. Telangana
  3. Uttarakhand
  4. Madhya Pradesh

Answer: B

2.Which is the first union territory in India will provide 100% Solar Power Generated Energy?

  1. Puducherry
  2. Andaman and Nicobar Islands
  3. Diu
  4. Lakshadweep

Answer: C

3. Who is the new special director of Enforcement Directorate?

  1. Karnal Singh
  2. Amit Sharma
  3. Vineet Agarwal
  4. Vivek R Wadekar

Answer: D

4. Who is the first lady officer as elected as the first direct-entry combat officer in Indo-Tibetan Border Police (ITBP)?

  1. Anjali
  2. Prakriti
  3. Geetanjali
  4. Radhika

Answer: B

5. who has been inaugurated the National Legislators Conference on We for Development?

  1. Shri Narendra Modi
  2. Shri Arun Jaitley
  3. Naresh Kumar
  4. Shri Narayana Swamy

Answer: A

6. Which state in India has opened its First Cyber Police Station recently?

  1. Andhra Pradesh
  2. Haryana
  3. Bihar
  4. TamilNadu

Answer: B

7. The Union Cabinet approved an agreement between UPSC and PSC of which Country?

  1. Germany
  2. France
  3. Russia
  4. Mauritius

Answer: D

8. What is the name of the Biodegradable Sanitary Pads which was launched by union government recently?

  1. RUSA
  2. Suvidha
  3. Aarambh
  4. Atal Pension Yojana

Answer: B

9. Who is the Indian, recently appointed as a Brand Ambassador for Uber cars?

  1. Virat Kohli
  2. Salman Khan
  3. Shahrukh Khan
  4. Amir Khan

Answer: A

10. When is the World Kidney Day observed?

  1. March 10th
  2. March 12th
  3. 8th March
  4. March 6th

Answer: C

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 11th March 2018

11. 11 मार्च, 2018 को किस देश में पहली बार अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (आईएसए) शिखर सम्मेलन आयोजित किया जाएगा?

  1. इंडिया
  2. दक्षिण अफ्रीका
  3. फ्रांस
  4. घाना

Answer: A

12. सेंट्रल बैंकिंग पुरस्कार 2018 में किस बैंक को ट्रांसपेरेंसी पुरस्कार मिला?

  1. सेंट्रल बैंक ऑफ़ आयरलैंड
  2. फर्स्टरंड बैंक लिमिटेड
  3. केईबी हाना बैंक
  4. बैंक ऑफ सीलोन

Answer: A

13. केवाईसी मानकों से संबंधित दिशा-निर्देशों का पालन न करने के लिए आरबीआई द्वारा एयरटेल पेमेंट बैंक पर कितना राशि जुटाई गई है?

  1. 3 करोड़ रुपये
  2. 2 करोड़ रु
  3. 6 करोड़ रुपये
  4. 5 करोड़ रु

Answer: D

14. विश्व किडनी दिवस 2018 का विषय क्या था?

  1. गुर्दा रोग और बच्चों: इसे रोकने के लिए जल्दी अधिनियम
  2. गुर्दा और महिला स्वास्थ्य
  3. क्रोनिक किडनी रोग और एजिंग
  4. गुर्दा रोग और मोटापा

Answer: B

15. हाल ही में ब्रिटेन के कौशल राजदूत के रूप में संजीव गुप्ता को कौन नियुक्त करता है?

  1. प्रिंस चार्ल्स
  2. जॉन पीटर
  3. राजेश शर्मा डी
  4. विलियम्स पीटर

Answer: A

16. हाल ही में, मध्यप्रदेश 12 या उससे कम उम्र के लड़कियों के साथ बलात्कार के लिए मृत्युदंड बिल को पारित करने वाला पहला भारतीय राज्य बन गया। ऐसा करने वाला दूसरा राज्य क्या है?

  1. राजस्थान
  2. हरियाणा
  3. कर्नाटक
  4. महाराष्ट्र

Answer: A

17. अंतरराष्ट्रीय महिला दिवस के अवसर पर बेंगलुरु के रेलवे स्टेशन को शहर के एक महिला-महिला रेलवे स्टेशन का नाम दिया गया है?

  1. यशवंतपुर
  2. बनसवाड़ी
  3. कर्मेलाराम
  4. चन्नासंद्रा

Answer: B

18. भारतीय रिज़र्व बैंक ने 10 लाख रुपए का जुर्माना लगाया है, जिस पर निम्नलिखित छोटे वित्त बैंक में बिना पूर्व अनुमोदन के उत्पाद बेचने के लिए लगाया गया है?

  1. इक्विटस स्मॉल फाइनेंस बैंक
  2. उज्ज्वयन लघु वित्त बैंक
  3. एयू लघु वित्त बैंक
  4. उत्कर्ष लघु वित्त बैंक

Answer: A

19. किस राज्य सरकार ने ‘मुख्यमंत्रीमंडरी महिला कोष’ योजना शुरू की है, जिसके तहत विवाहित महिलाओं और 50 वर्ष से अधिक उम्र के लिए पेंशन नहीं दी जाएगी?

  1. पंजाब
  2. तेलंगाना
  3. मध्य प्रदेश
  4. तमिलनाडु

Answer: C

20. निम्नलिखित संघ राज्य में से कौन सा भारत का पहला केंद्र शासित प्रदेश 100% सौर ऊर्जा कुशल है?

  1. दीव
  2. लक्षद्वीप
  3. अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
  4. चंडीगढ़

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 11th March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 11th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 11th March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

07th October 2018 GK Questions   Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

07th October 2018 GK Questions – Practice Day to Day General Knowledge Current Affairs Quiz

Contents1 07th October 2018 GK Questions1.1 Daily General Knowledge Questions and Answers National 1.2 Today General …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *