Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 10th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 10th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today, Hindi GK Quiz: Are you looking for 10th March 2018 General Knowledge, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest GK to enhance your General Awareness knowledge. Improving your daily Gk skills is very important in this competitive world. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 10th March 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 10th March 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 10th March 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 10th March 2018  – GK Quiz Today

1. In Portsmouth College, they offered to teach Hinglish, It is a mix of Hindi and English. Th college located in which Country?

  1. Australia
  2. United States
  3. Mexico
  4. United Kingdom

Answer: D

2. By the survey of Knight Frank Wealth Report 2018, Mumbai has ranked which place among the costliest city in the world?

  1. 16th
  2. 12th
  3. 15th
  4. 14th

Answer: A

3. The central government sanctioned biodegradable sanitary pads under the name of _____?

  1. Laabh
  2. Suvidha
  3. Saubhagya
  4. Adhikari

Answer: B

4. Who has honored with the 2018 Pritzker Prize?

  1. Brinda Somaya
  2. Raj Rewal
  3. Hafeez Contractor
  4. Balkrishna Doshi

Answer: D

5. In which country Organized a World Air Traffic Management Congress?

  1. USA
  2. Germany
  3. France
  4. Spain

Answer: D

6. Which bank has tied up with the National E-repository as a participant in pledge finance?

  1. Punjab National Bank
  2. Bank of Baroda
  3. Union Bank of India
  4. Bank of Maharashtra

Answer: B

7. Microsoft has inked its first-ever renewable energy deal in India for powering its new facility in which city?

  1. Pune
  2. New Delhi
  3. Bengaluru
  4. Kochi

Answer: C

8. The Karnataka Government has unveiled a new tri-color flag. Which color is not present in the flag?

  1. Yellow
  2. White
  3. Green
  4. Red

Answer: C

9. Udyam Sakhi Portal has launched by which ministry of India?

  1. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)
  2. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
  3. Women and Child Development Ministry
  4. Ministry of Commerce and Industry

Answer: A

10. Which City in India has attained top spot in the global city wealth index 2018?

  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Chennai
  4. Bengaluru

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 10th March 2018

11. विश्व वायु यातायात प्रबंधन कांग्रेस (वॅटएमसी) 2018 किस देश में आयोजित की गई थी?

  1. अमेरीका
  2. जर्मनी
  3. फ्रांस
  4. स्पेन

Answer: D

12. किस राज्य सरकार ने हाल ही में अपने आधिकारिक राज्य ध्वज का अनावरण किया है?

  1. मध्य प्रदेश
  2. केरल
  3. कर्नाटक
  4. तेलंगाना

Answer: C

13. कानून और न्याय के क्षेत्र से पहली भारतीय महिला कौन ‘नारी शक्ति पुरस्कार’ प्रदान की गई है?

  1. सुश्री गर्गि गुप्ता
  2. गीता मित्तल
  3. फातिमा बीवी
  4. सुश्री रेखा मिश्रा

Answer: B

14. भारत ने निदास ट्रॉफी की दूसरी टी -20 श्रृंखला में बांग्लादेश को हराया। यह भारत की _____ लगातार टी -20 जीत है?

  1. चौथा
  2. पांचवां
  3. छठा
  4. तीसरा

Answer: C

15. भारतीय मूल के व्यक्तित्व को यूके कौशल के आधिकारिक राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. अजय नहटा
  2. संजीव गुप्ता
  3. गोकुल जैन
  4. नील कुमार

Answer: B

16. निम्नलिखित शहरों में से कौन सा नाइट फ्रैंक की वेल्थ रिपोर्ट 2018 में “शहर धन सूचकांक” शीर्षक में शीर्ष रैंक हासिल कर चुका है?

  1. सिंगापुर
  2. गुआंगज़ौ
  3. न्यू यॉर्क
  4. सिडनी

Answer: B

17. “भविष्य के लिए विजन” नामक एक कार्यक्रम ने भारत-रूस संबंधों के कितने सालों का स्मरण किया?

  1. 50 साल
  2. 40 साल
  3. 60 साल
  4. 70 साल

Answer: D

18. भारतीय वास्तुकार का नाम क्या है जो प्रिज़्केकर आर्किटेक्चर पुरस्कार जीतने वाली पहली भारतीय वास्तुकार बन गई है?

  1. बालकृष्ण डोशी
  2. चित्रा विश्वनाथ
  3. अतुल मिश्रा
  4. राज रिकॉल

Answer: A

19. परियोजना सेवाओं (यूएनओपीएस) के लिए संयुक्त राष्ट्र कार्यालय का वैश्विक मुख्यालय कहां स्थित है?

  1. जिनेवा, स्विट्जरलैंड
  2. पेरिस, फ्रांस
  3. हेग, नीदरलैंड्स
  4. कोपेनहेगन, डेनमार्क

Answer: D

20. गंगा बिरुंधु किस भारतीय राज्य का प्रतीक है?

  1. कर्नाटक
  2. तमिलनाडु
  3. केरल
  4. आंध्र प्रदेश

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 10th March 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 10th March 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 10th March 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *