Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 10 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 10 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 10 April 2018: Are you looking for 10 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, then you are at right place. Here in www.govrecruitment.com, you can check Today’s GK Quiz सामान्य ज्ञान. Take Latest General Knowledge is to enhance your General Awareness knowledge and also helps to clarify in a different competitive examination. Improving your daily Gk skills is very important. Every student, employee, normal person can know these updates to improve their skills in daily changes in our world. So for this purpose, we are providing the General Knowledge Questions with Answers. Make use all these Daily Gk questions here at free of cost to succeed in all competitive examinations and Interviews. So here Check GK Quiz 10 April 2018.

Today our world is going very competitive in all fields. So learn GK Quiz Today, सामान्य ज्ञान are essential in Sarkari Naukri सरकारी नौकरी selection process these days. So people who are preparing for Government Jobs or any other competitive examinations can follow this daily GK Quiz. Read each and every point on this page to enhance your GK skills. GovRecruitment team also gives the free job alerts for government job notification in addition to the GK in Hindi also providing. In below sections on this page, you can gather GK Quiz 10 April 2018 in Hindi also.

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 10 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

General Knowledge Questions – GK Quiz 10 April 2018 – GK Quiz Today

1. Which city Pradhan Mantri Ujjwala Yojana launched recently?

  1. Chennai
  2. Hyderabad
  3. New Delhi
  4. Ahmedabad

Answer: C

2. Who has recently inaugurated the Uttarakhand’s second Mega Food Park in Udham Singh Nagar District of the state?

  1. Minister of Commerce and Industry – Suresh Prabhu
  2. Minister of Food Processing Industry – Harsimrat Kaur Badal
  3. PM Narendra Modi
  4. Minister of Railways – Piyush Goyal

Answer: B

3. Which state Chief Minister Launches State Component Of PMKVY?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tripura
  3. Meghalaya
  4. Kerala

Answer: B

4. Which state is the recipient India’s “State of the Year” award at the India business leaders Award recently?

  1. Telangana
  2. Gujarat
  3. Sikkim
  4. Chhattisgarh

Answer: D

5. Name the Prime Minister of Nepal who is on 3 days visit to India for strengthening bilateral relation?

  1. Khadga Prasad Sharma Oli
  2. Bidhya Devi Bhandari
  3. Krishna Bahadur Mahara
  4. Nanda Kishor Pun

Answer: A

6. Who has been recently elected as the President of Badminton Association of India recently?

  1. Tarun Gogoi
  2. Himanta Biswa Sarma
  3. Ram Madhav
  4. Pema Khandu

Answer: B

7. India’s first multipurpose “Van Dhan Vikas Kendra” will be set up in which state on the pilot basis for value addition of Forest Produce?

  1. Chhattisgarh
  2. Bihar
  3. Madhya Pradesh
  4. Jharkhand

Answer: A

8. The 2018 Global Logistics Summit was held in which city?

  1. Hyderabad
  2. Mumbai
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C

9. When is the International Day of Sport for Development and Peace observed?

  1. April 4
  2. April 5
  3. 6th April
  4. April 7

Answer: C

10. Defense Exercise SAHYOG- HYEOBYEOG 2018 between India and which of the following Countries has concluded recently off the Chennai Coast?

  1. Saudi Arabia
  2. South Korea
  3. Australia
  4. Vietnam

Answer: B

GK in Hindi – Hindi GK Quiz 10 April 2018

11. आधुनिक युग का पहला ओलंपिक खेल देश में आयोजित हुआ था?

  1. एथेंस, ग्रीस
  2. पेरिस, फ्रांस
  3. लंदन, इंग्लैंड
  4. टोक्यो, जापान

Answer: A

12. किस राज्य सरकार ने हाल ही में गंगा हरीतैमा योजना की शुरूआत की?

  1. उत्तर प्रदेश
  2. केराल
  3. कर्नाटक
  4. हिमाचल प्रदेश

Answer: A

13. किस राज्य सरकार ने किसानों के लिए मोबाइल ऐप द्विभाषीय ‘उज्हावन’ का शुभारंभ किया?

  1. केराल
  2. कर्नाटक
  3. तमिलनाडू
  4. बिहार

Answer: C

14. दक्षिण कोरिया की मुद्रा क्या है?

  1. रियाल
  2. वोन
  3. दिनार
  4. पेसो

Answer: B

15. किस राज्य सरकार ने किसानों के लिए मोबाइल ऐप द्विभाषीय ‘उज्हावन’ का शुभारंभ किया?

  1. तमिलनाडू
  2. केराल
  3. कर्नाटक
  4. बिहार

Answer: A

16. रिपोर्ट के मुताबिक 20 सबसे बड़े शहरों में 4 जी कनेक्टिविटी में कौन से राज्य सबसे ऊपर है?

  1. आंध्र प्रदेश
  2. पटना
  3. तमिलनाडु
  4. महाराष्ट्र

Answer: B

17. निम्न में से कौन से मंत्रालय पहले वैन को लॉन्च करने जा रहे हैं वन उत्पाद के मूल्य में वृद्धि के लिए छत्तीसगढ़ में धन विकास केंद्र?

  1. कृषि और किसान कल्याण मंत्रालय
  2. अल्पसंख्यक मामलों के मंत्रालय
  3. जनजातीय मामलों के मंत्रालय
  4. स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय

Answer: C

18. सुरक्षा समाधान प्रदाता सिमेंटेक द्वारा 2017 इंटरनेट सुरक्षा खतरे की रिपोर्ट में दुनिया का शीर्ष स्थान वाला देश कौन सा है?

  1. चीन
  2. संयुक्त राज्य अमेरिका
  3. जापान
  4. रूस

Answer: B

20. वाणिज्य मंत्रालय द्वारा संयुक्त रूप से आयोजित वैश्विक रसद समिट और उद्योग, वाणिज्य विभाग और फिक्की का आयोजन किया गया है जिसमें निम्नलिखित शहरों में से?

  1. नई दिल्ली
  2. मुम्बई
  3. कोलकाता
  4. बेंगलुरु

Answer: A

Day to Day GK Questions PDF

Our team is providing the excellent and useful GK questions in English and Hindi also. So people, who want to increase your General Knowledge skills can check given GK Questions. We are also providing latest Current Affairs also. If you people want to look out the Day to Day Current Affairs and GK then go to our website. Check 10 April 2018 Gk which is provided by latest Current Affairs and GK Quiz 10 April 2018.

So, people who are preparing for the Bank Exams, UPSC Exams, Competitive Exams, Civil Exams, Police Exams, Interviews, then gather all these GK questions PDF for future reference purpose that we are giving for free of cost. You do not worry about daily GK Quiz 10 April 2018 updates. The simple thing is to follow our webiste to get daily updates of General Knowledge and Current Affairs.

About Chandana

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *