Home > Previous Papers > BEL Probationary Engineer Previous Papers | Download Bharat Electronics Ltd Solved Papers

BEL Probationary Engineer Previous Papers | Download Bharat Electronics Ltd Solved Papers

BEL Probationary Engineer Previous Papers

BEL Probationary Engineer Previous Papers are uploaded here. Bharat Electronics Limited is going to conduct Probationary Engineer Recruitment Exam 2017 for the Applicants of BEL Probationary Engineer Posts. Bharat Electronics Limited (BEL) had issued an Employment Notification to fill 66 Vacancies of Probationary Engineer Posts. Aspirants can download BEL Probationary Engineer Previous Papers, BEL PE Model Papers. Here we are also updating the Bharat Electronics Limited PE Previous Papers in addition to the Syllabus

Bharat Electronics Limited is going to BEL Probationary Engineer Recruitment Exam 2017 to select the Desired Candidates for the Post of BEL Probationary Engineer Vacancies. Here we are Updating the BEL Probationary Engineer Previous Papers pdf for free download. For More Details of BEL Probationary Engineer Recruitment 17 click the link below. Latest Government Jobs Examinations Previous Papers had given here.

Bharat Electronics Limited (BEL) Notification 2017 Details

Name of the Organisation Bharat Electronics Limited (BEL)
Name of the Exam Probationary Engineer
No.of Posts 66 Posts
Apply Mode Online
Official Website www.bel-indicom
Job Category Central Government Jobs
Job Location Across India

BEL Probationary Engineer Old Question Papers | Syllabus

Candidates who are appearing for BEL Probationary Engineer Exam are in search for BEL PE Syllabus. For the sake of those aspirants, we have updated the Bharat Electronics Limited PE Syllabus 2017 along with BEL Probationary Engineer Old Papers. Therefore Applicants can check the BEL Probationary Engineer Syllabus and get the topics to prepare The candidates who had applied for Latest Central Government Jobs to have to check the syllabus to know the Questions from which topics they are appearing and Pattern of the questions. Applicants must have knowledge on BEL Probationary Engineer Previous Papers for better preparation.

Bharat Electronics Ltd Probationary Engineer Solved Papers | Exam Pattern

BEL Probationary Engineer Job seekers must know the Bharat Electronics Limited Probationary Engineer Exam Pattern also. Practicing the BEL Probationary Engineer Model Question Papers with Answers will help the candidates in obtaining the speed of answering with accuracy, and it will make them familiar with the pattern of the questions that are being asked for the competitive examination. Bharat Electronics Ltd PE Exam Questions will be of multiple choice objective type. Following are the topics that are to be prepared for the BEL Probationary Engineer Exam.

  • Technical Aptitude
  • Quantitative Aptitude
  • General Awareness
  • Reasoning Ability
  • General English

BEL Probationary Engineer Sample Questions & Answers

1. Newton’s law of viscosity relates

  1. Velocity gradient and rate of shear strain
  2. Rate of shear deformation and shear stress
  3. Shear deformation and shear stress
  4. Pressure and volumetric strain

Ans: 2

2. Calculation of meta-centric height of a floating body involves the second moment of areThe axis about which this moment is to be calculated passes through the

  1. Top horizontal surface of the body
  2. Bottom horizontal surface of the body
  3. Centre of gravity of the body
  4. Centre of buoyancy

Ans: 2

3. The buoyancy force is

  1. Equal to volume of liquid displaced
  2. Force necessary to maintain equilibrium of a submerged body
  3. The resultant force acting on a floating body
  4. The resultant force on a body due to the fluid surrounding it

Ans: 4

4. Navier – stokes equations are useful in the analysis of

  1. Turbulent flows
  2. Vortex flows
  3. Viscous flows
  4. Rotational flows

Ans: 3

5. When air is adiabatically saturated, the temperature attained is the

  1. Dew point temperature
  2. Dry bulb temperature
  3. Wet bulb temperature
  4. Apparatus Dew-point temperature

Ans: 3

6. Air vessels are used in reciprocating pumps in order to

  1. Increase the delivery head
  2. Reduce suction head
  3. Minimize delivery head fluctuation
  4. Reduce accelerating head

Ans: 4

7. A Kaplan turbine is a

  1. Outward flow reaction turbine
  2. Inward flow impulse turbine
  3. Low head axial flow turbine
  4. High head mixed flow turbine

Ans: 3

8. Clapeyron’s equation is used for finding out the

  1. Dryness fraction of steam only
  2. Entropy of superheated vapour only
  3. Specific volume at any temperature and pressure
  4. Total heat of superheated steam only

Ans: 3

9. In a single stage reciprocating air compressor, the work done on air to compress it from suction pressure to delivery pressure will be minimum when the compression is

  1. Isothermal process
  2. Adiabatic process
  3. Polytropic process
  4. Constant pressure process

Ans: 1

10. The function of economizer in a boiler is to

  1. Superheat the steam
  2. Reduce fuel consumption
  3. Increase steam pressure
  4. Maintain saturation temperature

Ans: 2

11. Which one of the following represents open thermodynamic system?

  1. Manual ice cream freezer
  2. Centrifugal pump
  3. Pressure cooker
  4. Bomb calorimeter

Ans: 2

12. Isentropic flow is

  1. Irreversible adiabatic flow
  2. Reversible adiabatic flow
  3. Ideal fluid flow
  4. Frictionless reversible flow

Ans: 2

13. Lowest COP is of vapour

  1. Compression cycle with superheated vapour
  2. Compression cycle with dry compression
  3. Compression cycle with wet compression
  4. Absorption cycle

Ans: 4

14. Air injection is IC engine refers to injection of

  1. Air only
  2. Liquid fuel only
  3. liquid fuel and air
  4. Supercharging air

Ans: 2

Download BEL Probationary Engineer Previous Year Solved Papers

Bharat Electronics Limited Probationary Engineer Model Papers

BEL Probationary Engineer Solved Papers

BEL PE Last Year Question Papers

Bharat Electronics Ltd PE Sample Question Papers

BEL Probationary Engineer Previous Papers | Download Bharat Electronics Ltd Solved Papers Please contact for Government job updates through WhatsApp first save this number as Govrecruitment and ask queries alerts +917842332266.  BEL Probationary Engineer Previous Papers | Download Bharat Electronics Ltd Solved Papers

About gayathri

Check Also

MP PAT Previous Papers | Check the Madhya Pradesh Pre Agriculture Test Sample Papers PDF

MP PAT Previous Papers | Check the Madhya Pradesh Pre-Agriculture Test Sample Papers PDF

Contents1 MP PAT Previous Papers1.1 MP Pre-Agriculture Test Sample Papers – Overview1.2 Madhya Pradesh PAT …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *