Home > Daily GK Questions > GK Quiz Today | Hindi GK Questions and Answers | 17 January 2018 GK Quiz |

GK Quiz Today | Hindi GK Questions and Answers | 17 January 2018 GK Quiz |

GK Quiz Today: Welcome to the world of latest GK Questions. 17 January 2018 GK Quiz has given here for the sake of candidates who want to improve their knowledge. Practicing GK Quiz is very important to enhance your general awareness. In this article, we also provide answers to the GK Questions. Aspirants who are interested and daily search for the Daily GK Quiz can bookmark our website www.govrecruitment.com.

GK Quiz Today | Hindi GK Questions and Answers | 17 January 2018 GK Quiz |

Interested aspirants can find the General Knowledge Questions and Answers 17 January 2018 related to the nation and world news. For Private and Government job hunters, we have provided Today GK Questions which we gather from different official sources.

GK Today – 17 January 2018 GK Quiz

1. Petroleum Conservation Research Association (PCRA) conducted a month-long mass awareness campaign on oil and gas conservation under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas across the country. What is the name of that campaign?

A. Suraksha 2018
B. Saksham 2018
C. Saarthak 2018
D. Safalta 2018

Answer: B

2. As per World Economic Forum (WEF) records, which country is on top in the Global Manufacturing Index 2018?

A. South Korea
B. Germany
C. Japan
D. China

Answer: C

3. Breaking India’s monopoly over the region, which country will provide Nepal internet services?

A. China
B. Pakistan
C. US
D. Russia

Answer: A

4. India has contributed ____________ to UN’s youth mission which works to boost awareness & attention to youth issues globally?

A. USD 40,000
B. USD 50,000
C. USD 45,000
D. USD 10,000

Answer: B

5. Which State’s CM directed the state irrigation department to implement the integrated solar-based micro irrigation scheme in all districts of his state?

A. Karnataka
B. Punjab
C. Haryana
D. Gujarath

Answer: C

6. In which state, the Birbal Sahni Institute of Palaeobotany (BSIP) is located?

A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Uttar Pradesh

Answer: D

7. Senior Political leader Vasant Davkhare belongs to which political party?

A. INC
B. Shiv Sena
C. NCP
D. BJP

Answer: C

Hindi GK Quiz – 17 January 2018 GK Questions in Hindi

Individuals can get Hindi GK and Latest GK Quiz Today here. In this article, competitors can find Today’s GK Questions. We suggest that visit our website www.govrecruitment.com and take Daily Hindi GK Quiz to improve your general awareness.

8. धनु यात्रा समारोह किस राज्य में मनाया जाता है?

A. ओडिशा
B. गोवा
C. गुजरात
D. मणिपुर

Answer: A

9. भारतीय रेलवे के लिए प्रौद्योगिकी मिशन के संयुक्त वित्त पोषण के लिए केंद्र सरकार के किस तीन मंत्रालयों ने एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये?

A. रक्षा मंत्रालय, होम मंत्रालय नई और नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय
B. नागरिक उड्डयन मंत्रालय, एस एंड टी मंत्रालय, रेल मंत्रालय
C.  रेल मंत्रालय, मानव संसाधन विकास मंत्रालय, एस एंड टी मंत्रालय
D. योजना मंत्रालय,  रक्षा मंत्रालय, नागरिक उड्डयन मंत्रालय

Answer: C

10. किस राज्य ने संभ्रांत महिला राष्ट्रीय मुक्केबाजी चैंपियनशिप के दूसरे संस्करण की मेजबानी की?

A. पंजाब
B. हरयाणा
C. मिजोरम
D. मणिपुर

Answer: B

11. प्रसिद्ध उर्दू कवि अनवर जलालपुरी किस राज्य से है?

A. तेलंगाना
B. उत्तर प्रदेश
C. राजस्थान
D. अरुणाचल प्रदेश

Answer: B

12. नए उप राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार (एनएसए) के रूप में नियुक्त किया गया है?

A.निखिल सिंह
B. मनीष पांडे
C. राजिंदर खन्ना
D. अरविंद गुप्ता

Answer: C

13. किस राज्य ने ‘चह बगिरकारी धन पुरस्कार मेला 2017-18’ का शुभारंभ किया?

A. मणिपुर
B. नगालैंड
C. मिजोरम
D. असम

Answer: D

14. नागरिकों के राष्ट्रीय रजिस्टर (एनआरसी) का पहला मसौदा किस राज्य के लिए जारी किया गया है?

A. पंजाब
B. असम
C. नगालैंड
D. केरल

Answer: B

We hope that given General knowledge Questions, 17 January 2018 GK Quiz are useful to improve your knowledge. You can practice more and more GK Questions on our website www.govrecruitment.com. Our team Gov Recruitment work hard to provide Latest GK Quiz. So, let’s take a look at the Daily GK Quiz. You can bookmark our website.

About Mukunda Devineni

Check Also

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz Today | GK in Hindi | GK Quiz 21 April 2018 |General Knowledge Questions | Current Affairs Quiz

GK Quiz 21 April 2018: Are you looking for 21 April 2018 GK Quiz and GK Quiz Today, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *